Eichmann. Een opera over de vrije wil is een productie naar aanleiding van het opnieuw opgelaaide debat over de vrije wil en het boek Eichmann in Jeruzalem. A Report on the Banality of Evil van Hannah Arendt.
Een opera als een ontmoeting tussen neurofilosofie, muziek en theater.

Hannah Arendt opperde in haar omstreden reportage de gedachte dat personen als Eichmann, die vele wandaden op hun geweten hebben, geen duivels zijn maar banale uitvoerders van wat hen opgedragen wordt. Nog steeds staat Eichmann symbool voor zogenoemde 'bureaumoordenaars': gehoorzame kantoorklerken die niet nadenken over de verschrikkelijke consequenties van hun daden en daar achteraf geen schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel over hebben. De opera stelt zich hardop de vraag: wat gaat er om in de hoofden van mensen die niet nadenken?

spel, muziek Harald Austbø (cello, zang, spel), Tessel Hersbach (viool, spel), Ekaterina Levental (harp, zang, spel), Niels Meliefste (slagwerk, spel), Tomer Pawlicki (spel), Eva Tebbe (harp, zang, spel), Stijn Vervoort (trompet, zang, spel)
concept, regie, libretto Bo Tarenskeen
concept, compositie Maria Alejandra Castro Espejo
dramaturgie Florian Hellwig
regieassistentie Jaïr Stranders
kostuums en decor Daphne de Winkel
lichtontwerp Czeslaw de Wijs, Kees van Zelst
geluidsontwerp Koen Keevel
repetitor Konradin Herzog

Deze voorstelling is onderdeel van de selectie van We Are Public en daardoor gratis toegankelijk voor leden. Meer informatie en lid worden via wearepublic.nl.

Geen duivels maar banale uitvoerders

Prijzen

Normaal
€ 18,50
CJP en Stadspas
€ 16,00
Studenten en MEMBER
€ 11,00