Foto: Bowie Verschuuren

Breathe

Kalpanarts / Matangi Quartet
vr 7 jun en za 8 jun

In Breathe verkennen vijf dansers en de muzikanten van Matangi manieren om tot vrijheid, rust en verstilling te komen. Met een blik op verschillende culturen en eeuwenoude ademhalingstechnieken wordt ademhaling ver bonden aan het thema vrijheid. Wanneer voel je je echt vrij?

For English see below

In de Indiase filosofie is het ervaren van innerlijke vrijheid belangrijker dan het overwinnen van externe beperkingen. Kalpanarts staat bekend om haar unieke en hybride danstaal waarin Indiase dansstijlen gecombineerd worden met urban- en hedendaagse dansvormen. Als een hartslag zijn complexe Indiase ritmes door het werk verwoven. Componist Simone Giacomini componeerde voor Breathe een nieuw werk, geïnspireerd op het rijke, minimalistische en trance-achtige werk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt.

Recensies
"Imposant project, alle registers worden opgezet" Theaterkrant

Adembenemend, hoge kwaliteit

Scenes

ENG


In Indian philosophy, experiencing inner freedom
is more important than overcoming external limitations. In Breathe, five dancers and the musicians of Matangi explore ways to achieve freedom, peace and stillness. Inspired by different cultures and ancient breathing techniques, breathing is connected to the theme of freedom. When do you really feel free?

Kalpanarts is known for her unique and hybrid dance language in which Indian dance styles are combined with urban and contemporary dance forms. Complex Indian rhythms vibrate through the work like a heartbeat.

Composer Simone Giacomini has composed a new work for Breathe, inspired by the rich, minimalistic and trance- like work of Dutch composer Simeon ten Holt.

Credits

met Laila Gozzi, Frederik Kaijser, Manouk Schrauwen, Indu Panday/ Sooraj Subramaniam, Riccardo Zandoná
understudy Ornella Prieto
live muziek Matangi
choreografie Kalpana Raghuraman
concept Kalpana Raghuraman, Gysèle ter Berg
compositie Simone Giacomini
zakelijke leiding, artistic associate Gysèle ter Berg
sales Gysèle ter Berg, Susanne Tuny
productie Susanne Tuny 
assistent tour manager Milou Margaroli
dramaturgie Vincent Wijlhuizen
marketing en communicatie Freeke Joan Carlier, START/PR
grafisch ontwerp Serena Kloet
beeld campagne Anke Riesenkamp
model campagne Laila Gozzi
commerce, community Gig Gamaggio
toneelbeeld, lichtontwerp Jeffrey Steenbergen
kostuums Aziz Bekkaoui
scenefotografie, teaser Bowie Verschuuren

 

Meer over de makers

Kalpanarts is een hedendaags Nederlands dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen zijn de basis voor het werk. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. 

Kalpana Raghuraman is sinds de oprichting van het gezelschap in 2015 de artistiek leider en choreograaf van Kalpanarts. Als dochter van een moeder die in Leiderdorp een Indiase dansschool leidde is Raghuraman al vanaf jonge leeftijd vertrouwd geraakt met de vele Indiase dansstijlen. Aanvankelijk werd zij in de school van haar moeder opgeleid als klassiek Indiaas danseres maar leerde ook andere dansstijlen kennen zoals jazzballet.  Vanaf haar 21e organiseerde zij haar eigen dansproducties. Na het afronden van haar studies culturele antropologie en sociologie was Kalpana regelmatig in India om les te krijgen in de Indiase danstradities, zij leerde vooral veel over techniek en repertoire. 

In 2015 richtte zij samen met Gysèle ter Berg Kalpanarts op, in eerste instantie om de Indiase dans te ontdoen van het stoffige en exotische imago en recht te doen aan de rijke danscultuur van dit enorme land. Later liet zij de Indiase dans ietwat los en intrigeerde ook andere dansstijlen in haar producties. “Ik heb vanaf de start van Kalpanarts Indiase dans samengebracht met hedendaagse dans en urban. Vooral bij het begin liet ik mij beïnvloeden door indiase bronnen en dat is steeds breder geworden, wat bij Breathe terug te vinden is in inspiratie bij de haka en de haiku’’, aldus Raghuraman

Matangi is in 24 jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. Sinds de oprichting, in 1999 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam, heeft het kwartet zich nooit beperkt tot één muziekstijl. Het is steeds nieuwe avonturen aangegaan, van klassiek tot jazz en van dance tot pop. Onlangs ontving Matangi een Edison nominatie voor hun CD Ruins and Remains (met Wolfert Brederode en Joost Lijbaart.