De Tekstsmederij presenteert

De Tekstsmederij / Marthe van Bronkhorst / Smita James
wo 12 jun 20:00 - 22:00
  • wo 12 jun
    20:00 - 22:00
    Klein Bellevue

Na een enerverende inspiratieweek vol workshops van diverse professionals selecteerde de organisatie een aantal nieuwe talentvolle schrijvers en regisseurs. Zij rammelen momenteel aan de poorten en ontwikkelen zich binnen de smederij.

Deze editie met: Marthe van Bronkhorst, Smita James

Op dinsdag 11 en woensdag 12 juni worden in Theater Bellevue de eerste resultaten getoetst en getoond van maandenlang smeden, schrijven, verdiepen, schrappen, bijstellen en meer. Wees getuige van het werk van de nieuwe generatie!

Iedere smeder volgt een eigen traject binnen De Tekstsmederij. Tijdens deze avonden Op worden verschillende fases van een tekst getoond, gepresenteerd of gelezen.. Dat het een uniek inkijkje biedt in het maakproces staat voorop!

Tijdens voorgaande edities volgden onder meer Jade Olieberg, Lisa Giezen, Maarten Hopman, Sterresoet van Schooten, Simone van Saarloos, Nina Spijkers, Zen Roorda en Michiel Westbeek een traject bij de smederij.

Meer over de makers

Marthe van Bronkhorst (1993) is schrijfster, theatermaakster en dichter. Ze studeerde aan de VU en Harvard-universiteit af op de psychologie van slaap en dromen. Het droomachtige duikt ook vaak op in haar verhalen. Over haar tijd in Amerika schreef ze columns voor universiteitsblad Advalvas. Twee van haar gedichten werden gepubliceerd in Digressions. Verder schrijft ze toneelstukken voor o.a. het Shakespearefestival ('Totdat het je eigen dochter is'), een hoorspel ('Het Duister'), columns, en behaalde haar verhaal White Guilt in 2018 de longlist proza van de El Hizjra Literatuurprijs.
Meer info: Marthe van Bronckhorst 

Smita James
is een autodidact, een leergierige schrijver met een visie. Altijd in beweging en ijverig om te blijven leren en ontdekken. Om haar passie uit te breiden met meer kennis rondde ze met veel plezier een traject af aan de Schrijversacademie. Ze bewandelt wegen die haar nader tot zichzelf brengen. Een autonome dichter die haar schrijven het liefste multidisciplinaire inzet en meestal samenkomt met spoken word. James is een ritmische redenaar die haar woorden graag vanaf een podium verspreidt. Zowel solo als in duo Poetronic met muziekproducer Ci Seryne deelt ze haar verhalen tijdens evenementen, op festivals en in theaters. In 2016 maakte ze de short poetry film 'The thing is' en rondde de tour in 2017 af met een mooie nominatie voor een Shortcutz Award. Het theater is geen vreemd gebied voor de Amsterdamse. Zo heeft ze in opdracht van Stadsschouwburg Utrecht de voorstellingen Bara Bisaal en Sketch ontwikkelt. Een ervaring dat voor altijd een verlangen naar het theater heeft ontwikkeld. Momenteel speelt Smita in de theatervoorstelling 'Shrew Her' van Ira Kip en werkt ze toe naar het ontwikkelen en schrijven van haar eigen spoken word voorstelling.
Meer info: Smita James