Foto: Karin Jonkers

Niet de vaders

MINOUX
Nederlands Theater Festival | Officiële Juryselectie 2021
wo 8 sep - vr 10 sep

Minou Bosua onderzoekt samen met acteur Eelco Smits de rol van de vader in hun gezin. Samen hebben zij een zoon. Eelco is de biologische vader, maar voedt het kind niet op, Minou is niet de biologische moeder maar wel de (op)voeder van hun zoon.

Een creatieve botsing van twee levens die elkaar nog niet eerder ontmoetten dan aan de vooravond van de geboorte van hun zoon. Een scherp en humoristisch onderzoek waarin de rollen en patronen van het oude gezin hartstochtelijk worden doorgespit en omgewoeld. Wat neem je mee van je eigen opvoeding? Welke familie zijn we aan het worden? 

Samen onderzoeken Minou en Eelco de rol van de vader in hun eigen leven en de ultieme waarde van het vaderschap in het moderne patchworkgezin.

Niet de vaders speelt met een uniek en voor deze gelegenheid speciaal samengesteld Brabants Homomannenkoor. Samen zingen ze troostrijke levensliederen voor de nieuwe en oude vaders en moeders. Ofwel de voeders.

Na het bejubelde Moeder mag niet dood in 2018, komt MINOUX terug een nieuwe voorstelling: Niet de vaders. Deel 2 van het drieluik: Moeder, Vader, Kinderen.

Credits

tekst, spel Minou Bosua, Eelco Smits 
regie Mijke de Jong
muziek, arrangementen Erik Vlasblom
scenografie Bas Kosters
video Maasja Ooms

Met dank aan Het Homomannenkoor: Robert van Rossum, Mario Laheij, Gerrit Baggermans, Arthur van Rooij, Ton Ditewig, Peter Jacobs, Camiel Schols, Joris Elsendoorn, Menno van Es, Frank van Emmerik, Jeroen van Lente, Frank van Oirschot, Michiel Borgman, Tijn de Jong en Henk van Helvert.

Meer over de makers

MINOUX werd in 2018 opgericht als de nieuwe theaterorganisatie rondom theatermaker en cabaretier Minou Bosua, met als thuisbasis ’s-Hertogenbosch en Brabant. Minou ontwikkelt een nieuwe vorm van theater die zij “Bewustzijnsamusement” noemt. Cabaret gaat in dialoog met documentaire, film, muziektheater en beeldende kunst. 

MINOUX maakt theater om bestaande, belemmerende structuren van samenleven te onderzoeken en een blik op vrije ruimte te bieden. In een sterke inclusieve samenleving krijgt ieder de ruimte zich te ontplooien - ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, afkomst, capaciteiten, kleur of vorm. Als we durven bestaande structuren in de samenleving open te breken en verschillen te omarmen is die ruimte er.

Bijzonder is dat bij het maken en spelen van de voorstelling een specifieke groep uit de samenleving deelneemt. In samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties maakt MINOUX uit deze groep een duurzame sociaal culturele community voor kwetsbare, eenzame of gewoon enthousiaste mensen op zoek naar verbinding.