foto Artwork 75B

Hold your horses

De Dansers
di 24 jan 20:30 - 21:30
  • di 24 jan
    20:30 - 21:30
    Grote Zaal - geplaceerd

Hold Your Horses is een energiek en sensitief dansconcert over het verlangen naar houvast. De Dansers vertellen hun verhaal met twaalf handen, inclusief bijbehorende lijven, en een paar gitaren.

For English see below

We zien handen vastpakken, misgrijpen, aanraken, opstijgen, neervallen en aan gitaarsnaren plukken. We zien hartstocht en afstand. We zien geen paarden, al voelen we ze wel. We zien een ongedwongen dansfeest, waar langzaam de noodkreet in kruipt. 

Hold Your Horses gaat over de drang om je aan iets of iemand vast te houden, in een wereld die steeds ongrijpbaarder wordt. Met een spectaculaire, acrobatische bewegingstaal draven zes performers in volle overgave voort, zonder de menselijke sensitiviteit te verliezen. Plotseling ontmoeten we een persoonlijke danssolo, of voelen we ineens de spanning tussen de groep en het individu. Als één lichaam worden de dansers voortgestuwd door de live muziek van Guy Corneille, vol meeslepende gitaarstukken en aangrijpende songs.

Hold Your Horses was in de zomer van 2022 een hit op o.a. Oerol en De Parade.

Barst van verlangen naar houvast” ★★★★ – De Volkskrant

In Hold Your Horses ontmoeten we een aangenaam gemixte cast, die een speelse en relaxte sfeer neerzet maar tegelijkertijd gefocust en nauwgezet samenwerkt. Leuk is dat alle performers zowel bijdragen aan de choreografie als aan de sound: ze klappen ritmes, drummen en spelen mondharmonica.” – Het Parool

Winnaar Zilveren Krekel 2022, VSCD-Jeugdtheaterjury  

De keuze van Wijkjury Utrecht 2021-2022


ENG

Hold Your Horses is a dance concert about the desire to hold on. De Dansers tell their story with twelve hands, including the accompanying bodies, and a few guitars. We see hands grasping, mistaking, touching, taking off, falling down and plucking guitar strings. We see people, sometimes close to each other, sometimes endlessly far away. We don't see the whimsical world that we can't get a grip on. We do feel it slip through our fingers. Hold Your Horses has a spectacular, acrobatic movement language, and never loses its human sensitivity. As one body, the dancers move in a continuous flow, propelled by Guy Corneille's live music.

Credits

choreografie Josephine van Rheenen
live muziek Guy Corneille
uitgevoerd door en gemaakt met Yeli Beurskens, Marie Khatib-Shahidi/ Noëmi Wagner/ Yoko Haveman, Liam McCall, Youri Peters, Arturo Vargas
scenografie Timme Afschrift
dramaturgie Moniek Merkx
kostuum advies Nicky Nina de Jong
voorstellingsondersteuning Theater Strahl Berlin, Anna Vera Kelle, Florian Bilbao
zakelijk leiding Miriam Gilissen
educatie Sanne Wichman
acquisitie Frontaal Theaterbureau 

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Fonds 21, Schäxpir Festival

Meer over de makers

CHOREOGRAAF
Josephine van Rheenen (1988) is choreograaf, danser en artistiek leider van De Dansers. Ze studeerde in 2010 af aan de Theaterschool in Amsterdam en begon direct na haar studie als danser bij De Dansers, toen onder leiding van choreograaf Wies Merkx. Na 5 jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 Merkx op als artistieke leiding van De Dansers, samen met muzikant/componist Guy Corneille. Sindsdien maakt Josephine van Rheenen eigen werk (vaak i.s.m. Guy Corneille) voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Haar werk kenmerkt zich door fysicaliteit, openheid en energie op het podium en een innige verstrengeling met (live) muziek.


PERFORMER/ COMPONIST
Guy Corneille (1990) is sinds 2014 samen met Josephine van Rheenen artistiek leider van De Dansers. In hun voorstellingen springt hij over het podium als tegelijkertijd (autodidact) muzikant en fysiek performer. Daarnaast co-creëert hij met choreograaf Josephine van Rheenen als componist en muziekgericht dramaturg. Guy heeft een academische achtergrond in socio-culturele antropologie en een geschiedenis in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. Zijn artistieke interesse gaat uit naar het communiceren van fysieke/emotionele beleving; de nonchalante performativiteit van popconcerten; en werk dat toegankelijk is zonder oppervlakkig of goedkoop te zijn. In 2017 won Guy Corneille een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance in The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).