foto Miek Uittenhout

Ik zou liever Angel heten

Productiehuis Mevrouw Ogterop
vr 31 mrt en za 1 apr

Ik zou liever Angel heten is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen. Een voorstelling over identiteit, wie je werkelijk bent, wie je wilt zijn en wat je vormt.

Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden om levens met elkaar te vergelijken, om daar troost of iets om na te streven uit te halen. Ze wachten nog op Angel. Ondertussen drinken ze. Ze drinken en praten. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Leven ze wel hun ware leven? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven? Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; ze zoeken de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt. 

Ik zou liever Angel heten is onderdeel van een serie van drie voorstellingen over het spelen van rollen die Dunselman voor Mevrouw Ogterop ontwikkelt. De eerste, Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed (naar een tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in een theaterwereld waarin de meeste belangrijke posities nog altijd door mannen worden vervuld. Na Ik zou liever Angel heten volgt in 2024 de derde productie Jij bent van mij - de kant van Ada, geïnspireerd op de bejubelde roman van Peter Middendorp, dat hij baseerde op de zaak over de moord op Marianne Vaatstra.

Nagesprek

vr 31 mrt | na afloop | in de zaal
Mevrouw Ogterop in gesprek met Sharon Overweg 

In een serie verdiepende nagesprekken onder de naam 'Mevrouw Ogterop in gesprek met...' onder leiding van theatermaker Isil Vos nemen we, samen met verschillende experts, één of meerdere thema's uit de voorstelling onder de loep. 

Sharon Overweg is relatietherapeut voor topondernemers en hun liefdespartner, businessmentor, schrijver én ook nog maker van de podcast: Stapelgek. Met Sharon onderzoeken we hoe het kan dat we vaak onze eigen identiteit en autonomie lijken te verliezen als we lange tijd met iemand in een relatie zitten. En hoe kom je er eigenlijk weer uit? Uit al die vastgeroeste rolpatronen... 

Naarmate de avond vordert, stellen de personages zich steeds kwetsbaarder op, en ontpopt het stuk zich tot een ontroerend relatiedrama

★★★★ NRC

"Een knap gespeelde carrousel van sociale verwachtingen" ★★★★ Volkskrant

"Steeds sneller wisselen de spelers van personage–waar ze eerst nog de tijd nemen om zich om tekleden, moet in latere scènes een snel gewisseld petje volstaan. Dat levert niet alleen veel hilariteit eneen diep respect voor de adembenemende spelvirtuositeit op, maar ook het beeld van een generatieveertigers die de snel veranderende ideeën over identiteit niet meer kunnen bijbenen." ★★★★ NRC


"Uiteindelijk kan de toeschouwer een heel andere, diepere, behoorlijk tragische boodschap halen uit dit razendsnelle en vermakelijke rollenspel." Theaterkrant

"Absurdisme en komische intervallen volgen elkaar op" Meppeler Courant

Credits

tekst Jibbe Willems
concept Lotte Dunselman
eindregie Liliane Brakema
spel Lotte Dunselman, Wouter van Oord
scenografie Joncquil
kostuums Freja Roelofs
muziek Julia Dubbelboer
coaching muziek Jelle Hoekstra

Meer over de makers

Productiehuis Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om ook in Drenthe professionele voorstellingen te ontwikkelen. De producties die het productiehuis maakt zijn toneelmatig, eigenzinnig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Na kort als acteur en regisseur gewerkt te hebben, richtte Jibbe Willems zich op het schrijven. Hij heeft gewerkt voor tal van toneelgezelschappen. Waar het Vlakke Land gaat Plooien werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs, Pretpark en Leo&Lena wonnen een Zilveren Krekel, met The Truth About Kate won hij de ARTES Jongtheaterschrijfprijs. In 2019 kreeg hij de Gouden Krekel voor "de meest indrukwekkende podiumpresentatie in het jeugdtheater" voor zijn libretto voor Jabber bij Theatergroep Kwatta. Dunselman en Willems werkten al vier keer succesvol samen.

Lotte Dunselman speelde onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, theatergroep ECHO, Het Zuidelijk Toneel en NTGent. In 2017 won ze de Colombina voor haar rol in Volpone van Dood Paard. In 2020 werd Dunselman genomineerd voor de Theo d'Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in De Poolse Bruid van NNT en theatergroep ECHO. De komende drie jaar is Dunselman artistiek leider van Productiehuis Mevrouw Ogterop.

Wouter van Oord is een acteur woonachtig in Drenthe. Hij speelde bij o.a. bij het Noord Nederlands Toneel, Urban Myth, Het Laagland, RO theater, PeerGroup en Vis a Vis.