Beeld: Sjeng Schupp

De zus van Frida Kahlo

SeaSession / Servaes Nelissen
do 25 mei - zo 28 mei

Muziekensemble Seasession en theatermaker Servaes Nelissen maken deze bruisende muziektheatervoorstelling. Met opwindende live-muziek door een negenkoppig orkest, een excentrieke dirigent die voor wonderlijke gebeurtenissen zorgt en een bonte verzameling poppenfiguren.

De zus van Frida Kahlo is een voorstelling over een orkest en zijn bevlogen dirigent en Mexico-kenner Frederik de Waal, op weg naar het slotakkoord in hun samenwerking. In de voorbereidingen van hun Mexicaanse concert belandt Frederik in een surrealistische droomwereld tussen leven en dood. Daar ontmoet hij de geheimzinnige Christina Kahlo. Tegen het einde bloeit er iets moois op tussen hen beiden. Een concert en show ineen met negen muzikanten, twintig instrumenten, een op hol geslagen pianola én.... een gastoptreden van Frida zelf! Verhalen, liederen en acts met eigenzinnige poppen en absurdistische animatiefilms. Een geestige en ontroerende voorstelling vol opzwepende Mexicaanse muziek!

Deze nieuwe familievoorstelling van SeaSession en Servaes Nelissen bevat heel veel moois.

Theaterkrant

"Er is een verassend poëtische dans van een zwarte stier en een hilarisch gegoochel van een dirigent met alles wat maar als dirigeerstokje kan dienen. En vooral heel veel enthousiasme." NoordHollands Dagblad (interview met Servaes Nelissen)

"From beginning to end of the muzikale Mexicoshow, the utter delirium of Frederik is so exquisitely portrayed by the balanced transposition of theatre, light, music, and reanimation of Cristina (in the form of a puppet) that the totality of it effortlessly reaches a comedic threshold." Arts Talk Magazine

Frida zelf over de voorstelling: ‘Heel fijn dat het eens niet over mij gaat. Sinds mijn dood heb ik geen dag rust gekend. Steeds verschijnt er weer een boek over mij, een musical of ballet. Mijn laatste woorden in mijn dagboek, “Ik hoop nooit meer terug te keren” waren toch duidelijk lijkt me. Dus ik ben heel blij dat Frederik en zijn orkest nu eens mijn zus in het zonnetje zetten. Want niemand weet meer hoe fantastisch zij was.’ 

Credits

concept Ensemble SeaSession, Servaes Nelissen
tekts, poppen, decor Servaes Nelissen
animatiefilm, spel Sjeng Schupp
techniek, spel Nick Bos
licht Floriaan Ganzevoort
kostuums Lynne leegte
geluid Jurre Wieman
eindregie Marijn van der Jagt

Meer over de makers

SeaSession is een bevlogen kamermuziekensemble dat onbekende muziek uit alle tijden speelt en samenwerkingen aangaat met toneel, film en beeldende kunst. Het ensemble maakt artistiek hoogwaardig muziektheater voor publiek van alle leeftijden. De hechte groep musici speelde jarenlang samen in het Schönberg Ensemble en het Asko/Schönberg. Zij richtten SeaSession op in 2011 met als drijfveren de gezamelijke liefde voor onbekend repertoire, het samenspelen in kamermuziekverband en de wens dit repertoire voor een breed publiek uit te voeren. SeaSession maakte 2 familievoorstellingen ism Theatergroep De Appel: Wintersprookje in Concert I en II. Acteurs Aus Greidanus jr, Judith Linssen, Nadia Amin, Hugo Maerten, Bob Schwarze en Renee van Zinnicq Bergmann brachten liederen, toneelstukken, sprookjes en sketches uit alle tijden; ensemble SeaSession speelde kamermuziek.