Het Debuut
-
vr 3 nov19:30Grote Zaal - geplaceerd
-
za 4 nov19:30Grote Zaal - geplaceerd
Tijdens afstudeerpresentaties, festivals en middels een open call in het voorjaar worden de debutanten gescout. Veel van de makers die eerder deelnamen aan Het Debuut groeien uit tot gevestigde namen, zoals: Rundfunk, George Tobal (George en Eran Producties) Performancecollectief URLAND, Caro Derkx, Tarik Moree, Tim Olivier Somer en La Isla Bonita.
Femi van Elshuis
Ik wil wit zijn
Waar kom ik vandaan?
Doet dat ertoe?
Voel ik mij thuis in Nederland?
Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland?
Dromen witte mensen ook van zwart zijn?
Moeten dromen realistisch zijn?
Waarom heb ik het alleen maar over zwart en wit?
Geef ik te veel betekenis aan kleur?
Is dat mijn schuld?
Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen?
Een ontwapenende voorstelling waarin Femi met storytelling, spoken word en een hele hoop vragen onderzoekt wat haar zwart zijn betekent. Zowel voor haarzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen.
Jeroen van Arkel & Koen ter Braak
MODDERGAT
In Moddergat, het meest Noordelijke dorp van het land, zien we twee vrienden. Twee mensen die ook twee andere mensen hadden kunnen zijn. In een landschap dat ook een ander landschap had kunnen zijn.
Laat je meevoeren in het multiversum van Koen en Jeroen. Geen voorstelling is hetzelfde, ze spelen compromisloos dat wat het moment hen ingeeft. Een ode aan de opties. Een voorstelling over alles wat had kunnen zijn en tegelijkertijd over niets.
Weet dat je erbij had kunnen zijn. Of misschien ooit al eens bent geweest. In een ander universum.
Jonathan Eduardo Brito
A Thousand Roses
“Wat is het dat mij tegenhoudt om echt van mijzelf te houden? Wat is liefde? En hoe kan ik terug naar het begin, naar mij, die kleine ik die ik ooit was?”
Gevangen in een arena van verlangens neemt Jonathan je mee in zijn persoonlijke zoektocht. Van zelfdestructie naar zelfliefde. A Thousand Roses is een poëtische, muzikale lofzang aan het innerlijke kind, die ondanks jou nooit zal loslaten.
Het Debuut geeft beginnende theatermakers een zinvol zetje in de richting van een professionele praktijk.
"Drie korte voorstellingen van jonge theatermakers op één avond. Dat is de luxe die onder de noemer Het Debuut al heel wat jaren wordt aangeboden door Via Rudolphi Producties. (…) Een buitenkansje." ★★★★ De Volkskrant (2022)
“Een van de meer bewonderenswaardige concepten in de theaterwereld is Het Debuut van Via Rudolphi Producties, waarbij een selectie van afstudeervoorstellingen samen op tournee wordt gestuurd.” NRC (2021)
"Het Debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Spannend, beangstigend en ontwrichtend – dat is precies waarom je naar Het Debuut gaat." De Volkskrant (2019)
Credits
Ik wil wit zijn
concept, tekst & spel Femi van Elshuis
eindregie Sabrina van Halderen
dramaturgie Maarten Bos
met dank aan Thomas Spijkerman, Okke Dillo
MODDERGAT
concept, tekst & spel Jeroen van Arkel en Koen ter Braak
eindregie Joep Hendrikx
vormgeving Bonnie Brandt
A Thousand Roses
concept, tekst & spel Jonathan Eduardo Brito
eindregie Priscilla Vaudelle
begeleider Thomas Spijkerman
muziek Jilviën Oosterwolde, Martin Verheesen
kostuum Jille van de Pas
Algemene credits Het Debuut
concept Marie-Anne Rudolphi, Maarten van der Cammen
artistiek coach Peer van den Berg
productie Sam Schwab | ProductieCollectief
tourmanagement Tessa Scholten, Lucy Walvisch (stage)
organisatie Via Rudolphi
fotografie & video Melvin Simons
grafische vormgeving Perla van Kessel, Roel van de Ven
Meer over de makers
Femi van Elshuis (2001) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema's als identiteit, gemeenschap en uitsluiting, die zij op een eerlijke en vaak poëtische manier aan de kijker voorspiegelt.
Koen ter Braak (1998) en Jeroen van Arkel (2001) studeerden aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de acteursopleiding. Zij verwerken hun filosofische gesprekken in beeldende, fysieke en humoristische voorstellingen.
Jonathan Eduardo Brito (1998) studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie, de acteursopleiding. In zijn werk reflecteert hij op thema’s als liefde, identiteit, het vinden van je ‘thuis’ en de viering van het ‘zijn’. Thema’s die hij in een muzikale, poëtische vorm giet.
Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestuurde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. En dan het liefst samen in een productie. Makers met een missie: ze vertellen eigen verhalen die nog niet genoeg verteld worden en pogen daarop een nieuwe licht te laten schijnen. Onze voorstellingen zijn herkenbaar, aansprekend, prikkelend, emanciperend, confronterend, soms ongemakkelijk, quasi realistisch, met een beetje tragiek en veel humor.