Foto: Bart Grietens

Double bill: Power I & II

Lloyds Company
di 28 mei 20:30
  • di 28 mei
    20:30
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

POWER is een double bill waarbij oorsprong, kracht en creativiteit belicht wordt vanuit twee perspectieven, met twee powerful performances. Beide voorstellingen nemen je mee in de persoonlijke reis die de makers aflegden in hun leven. Laat je inspireren door hun veerkracht en ontdek de kracht in jouw eigen verhaal.

POWER I: "Still Going Strong"
Drie sleutelfiguren uit de breakdance, Lloyd Marengo, Maikel Walker en Bosila Banya a.k.a. B-Boy Junior, slaan de handen ineen om beweging en dans nieuwe impulsen te geven. Niet de jongsten meer, maar qua dans en choreografie ‘still going strong’. Op hun typische, eigenzinnige manier maken ze een voorstelling, weg van de gebaande paden.

In POWER blikken Marengo, Walker en Banya terug op hun carrière tot nu toe, hun gedeelde achtergrond, de verschillen, de overeenkomsten en de ontwikkeling van de straat naar het podium. In een combinatie van dans en spel, met Maikel op het podium en Junior op video, delen de boys hun levensverhaal vanaf hun jeugd tot nu, hun tegenslagen en successen.

Zowel Junior als Maikel zijn een grote inspiratie voor veel dansers wereldwijd. Maikel is een pionier onder de eerste generatie breakdancers. Toen B-Boy Junior hem in 2001 zag dansen, vond hij zijn ‘spiegelbeeld’, en inmiddels rolmodel voor velen. Junior is een van de meest iconische karakters in de breaking-scene, bekend om zijn ‘inhuman strength’ en ‘handstand acrobatics’. Maikel is een ‘planche master’ en er zijn zelfs moves naar hem vernoemd.  Let’s do the Maikel Walker

POWER II: "I Am My Ancestors Wildest Dreams"
In POWER II van choreograaf Sheree Lenting (winnaar BNG Bank Dansprijs 2024), vertolken dansers Ciara Hiwat en Cicely Wijnaldum meerdere generaties vrouwen. Ze brengen onvertelde verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst. De twee zijn aan elkaar gewaagd, ze versterken elkaar in ´movement and mind´. Met de kracht, wijsheid en liefde van hun vrouwelijke voorgangers als legacy, kijken ze vol vertrouwen hun toekomst tegemoet.

Sheree Lenting: “Ik volg de vrouwenlijn in mijn familie, maar het is een universeel verhaal. We dragen allemaal dingen met ons mee. Wij dansen op de schouders van de mensen voor ons. Daar zitten heftige en hele mooie dingen tussen. Wat neem je mee, wat laat je los? Wat heeft je gevormd, wat geeft je kracht? Dat maakt jou jou. Die tocht, over je hoopvol een weg vechten naar het licht, daar gaan we het over hebben.”

 

De dansduetten in het tweeluik ‘Power’ stralen beide fysieke spankracht en mentale rekbaarheid uit

Volkskrant

"Maikel Walker is op zijn 55ste nog steeds een rolmodel voor dansers in de hiphopscene." Trouw

"Juist op Internationale Vrouwendag maken Ciara en Cicely indruk met hun kracht, flexibiliteit, inlevingsvermogen en samendans. Deze twee vrouwen zijn heel goed op elkaar ingespeeld en aan elkaar gewaagd." I Love Theater

Credits

POWER I - ‘still going strong’
concept/choreografie Lloyd Marengo i.s.m. Maikel Walker, Junior Bosila Banya

POWER II - ‘I am my ancestors wildest dreams’
choreografie Sheree Lenting i.s.m. Cicely WijnaldumCiara Hiwat
performance Maikel Walker, Junior Bosila Banya, Cicely Wijnaldum, Ciara Hiwat
muziek HAYP MUSIC
spoken word Burnice Hiwat
licht Paul van Laak
videograaf Danny Stolker
trailer Viddy by Willy
techniek Sander de Graaf, Martin de Bot
dramaturgische begeleiding Floris van Delft

Meer over de makers

Maikel Walker (1969) is sinds 1984 actief in de breaking scene en danste in diverse shows, televisieprogramma’s en theaterproducties. In de battle scene won Maikel in 2002 de powerbattles bij het International Breaking Event (IBE) wat tot op de dag van vandaag geen andere Nederlander is gelukt. Hij werkte o.a samen met de Londense hiphop theaterregisseur Jonzi D, Maikel Walker was te zien tijdens de Olympische Spelen in Athene en maakte onder de vlag van het Rotterdamse Maas theater een duet met Gihan Koster voor het Holland Dance Festival en Oerol. Maikel Walker's dansstijl inspireert dansers in de breaking scene wereldwijd. Met Lloyd Marengo werkte hij eerder samen aan een voorstelling voor de Dansweek van Theater Rotterdam.

Junior Bosila Banya (1981) wordt gezien als een van de beste breakdancers wereldwijd. Al op jonge leeftijd was Junior in focus met dans en beweging. Pas later ontdekte hij dat wat hij deed bestond als breakdance. Junior's ongekende talent werd gezien, hij werd opgepikt door verschillende internationale dance crews. Hij behoort tot de Wanted Posse, de Red Bull BC One All Stars en het Berlijnse Flying Steps. Online behoort Junior tot de meest bekeken breakdancer op de planeet, waaronder video's met tientallen miljoenen views. 

Lloyd Marengo (1973) groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren '80 en leerde dans op straat. In de jaren '90 werd zijn hangout in Rotterdam West het episch centrum van hiphop. Lloyd maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet. Lloyd is een van de oprichters van het Hiphophuis, hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst en zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Koninklijk Theater Carré. Met Lloydscompany bouwt Lloyd Marengo een brug tussen de straat en het theater. 

Sheree Lenting is een Rotterdamse danskunstenaar, programmamaker en docent met Surinaamse roots. Door middel van beweging en film brengt ze meerdere kunstvormen samen in haar werk. Ze is een geboren verhalenverteller. Sheree put uit haar ervaringen in de maatschappij als zwarte vrouw om kunst te creëren die een weerspiegeling is van onze tijd. Sheree heeft een Bachelor in Dance & Education van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en heeft door de Afrikaanse diaspora gereisd om haar praktijk aan te scherpen, die zich richt op HipHop en Afrikaanse dans. Sheree heeft verschillende beurzen ontvangen, waaronder onlangs de Nieuwe Makers Regeling van Fonds Podium Kunsten voor haar onderzoek ‘The R|Evolution of Black Dance and What Came Before HipHop’. Met haar subsidie creëerde Sheree haar eerste korte film 'SHE - The Black Female Body' die in 2022 werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam en werd genomineerd voor Beste Korte Film op Da Bounce Urban Film Festival. 
Het is haar missie de wereld te upliften, te inspireren en te transformeren met haar kunst als middel.