Kamerich & Budwilowitz

Twee oude vrouwtjes

Thomas, Sacha en Jos
di 23 apr en wo 24 apr

Na vier voorstellingen naar zijn werk en een jarenlange samenwerking met meesterverteller Toon Tellegen is het collectief Thomas, Sacha en Jos terug in het theater met de voorstelling: Twee oude vrouwtjes. Een collectie van korte liefdescènes over menselijk verlangen in de nadagen van het leven. Een herkenbare, humoristische en poëtische voorstelling over eindigheid, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. 

Twee oude vrouwtjes is een mozaïek van losse liefdestaferelen uit het dagelijkse leven van verschillende oude vrouwen. De koppels kunnen niet zonder elkaar, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles. Ze houden zoveel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. De twee vrouwtjes beminnen en bevechten elkaar, ze hemelen elkaar op en verachten elkaar. Hoe het ze vergaat is in elke scène, vol verlangen en weemoed, humor en tragiek, is steeds verrassend anders. 

Nagesprek

23 april | na afloop in de zaal

Na afloop van de voorstelling nodigt Thomas, Sacha en Jos je van harte uit voor een nagesprek, geleid door Teddy Tops. Het nagesprek bestaat uit een unieke dialoog tussen een ervaren roze oudere en een jongere uit de queer gemeenschap, die samen hun perspectieven en ervaringen delen. Met o.a. documentaire- en programmamaker Eveline van Dijck, maker van onder meer de documentaire ‘Oud Roze’, Silyn Ben Aissa en Zoe Kraaijenbrink van R.UI.S, een Amsterdams performance- en kunstproject voor (LHBTIQ+) jongeren en Eline van Gils, acteur uit o.a. ANNE+ en de queer theaterproducties Who’s afraid of Oscar Wilde en Een stel mannenpinguïns. 

Een mooie kans om meer inzicht te krijgen in de boeiende geschiedenis en de uitdagingen van liefde over generaties heen. Schuif aan en laat je inspireren door de verhalen die ons verbinden en hopelijk een steentje bijdragen aan een meer inclusieve toekomst.

Innemende voorstelling.

★★★★ de Volkskrant

Recensies

"De speelstijl van Thomas, Sacha en Jos sluit naadloos aan bij de schrijfstijl van Toon Tellegen." (...)

"Wat is het heerlijk om te zien hoeveel we allemaal – jong of oud, m/v/x – lijken op die sputterende, pruttelende en lieve dametjes, die ook maar hun best doen.” ★★★★ De Volkskrant

"Een adembenemend liefdesverhaal in een verzameling losse scènes." Theaterkrant

"Intiem, humoristisch, breekbaar, liefdevol." (...)

“De scènes wisselen van alledaags naar surrealistisch, die de acteurs liefdevol spelen.” ★★★★ NRC

"Ontroerende schetsjes over liefde in het zicht van de dood." Het Parool

Credits

spel/makers Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller, Jos Nargy
tekst Toon Tellegen
tekstbewerking Jos Nargy
eindregie Ramses Graus
vormgeving Hiske de Goeje i.s.m. Thomas van Ouwerkerk
kostuums Julia Klok
muziek Arend Bruijn i.s.m. Sacha Muller
dramaturgie Ninke Overbeek
productionele ondersteuning en zakelijke leiding ‘n More (Lise van den Hout, Ellen van Bunnik)  publiciteit Dagmar Bokma
campagnebeeld en posterontwerp Guy Vording
trailer Mink Pinster / MILLK
Met dank aan:  Sanne Meenink, Leo Sterrenburg, Seline Gosling

Meer over de makers

Thomas, Sacha en Jos is het collectief van Thomas Ouwerkerk (1988), Sacha Muller (1983) en Jos Nargy (1988), die alle drie studeerden aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Het collectief begon als een gelegenheidstrio bij Theater aan het Spui in Den Haag en hebben sindsdien de voorstellingen Een vorig leven, Herinneringen aan mijn broer, De trein naar Pavlovsk en Mijn Vader gemaakt. 

Thomas van Ouwerkerk (1988) is in 2011 afgestudeerd aan de HKU. Hij speelt naast 'Thomas, Sacha en Jos' bij fysieke gezelschappen zoals Jakop Ahlbom, het Berlijnse maskergezelschap Familie Flöz en het internationale collectief Troupe Courage. Zo toerde hij met de Jakop Ahlbom Company met de succesvolle voorstelling Horror in het buitenland en stond hij in 2019 in het Sydney Opera House. Sinds 2016 speelt hij bij Familie Flöz in de voorstelling Teatro Delusio en was hij in 2020/2021 medemaker van de voorstelling FESTE. Het zijn fysieke voorstellingen waar geen tekst aan te pas komt. De voorstellingen worden wereldwijd verkocht, en daarom speelt hij van Napoli (Italië) tot Guangzhou (China). In februari 2023 stond hij met de voorstelling 'FESTE' op het internationale Mimefestival in het hartje van Londen

Sacha Muller (1983) is in 2007 afgestudeerd aan de HKU. Hij is een acteur en theatermaker die zich heeft aangesloten bij verschillende gezelschappen in het theaterlandschap. Hij begon bij toneelgezelschap Beumer & Drost, waar zijn eerste voorstelling, Gasten, meteen de Zilveren Krekel in 2007 ontving. Bij dit toneelgezelschap heeft hij meerdere succesvolle voorstellingen gemaakt en zich ontwikkeld als fysieke en muzikale speler en maker. Hij heeft gespeeld bij onder andere Bonte Hond, MaasTD, Ulrike Quade Company en Theater Artemis. In 2011 trad hij toe tot de artistieke kern van Troupe Courage, waarmee hij voorstellingen maakt en speelt in binnen- en buitenland. Dit seizoen was hij te zien in het muziekspektakel 12th Night van theatergroep Aluin en werkt hij aan Het Lammetje dat een varken is bij Het Filiaal Theatermakers. 

Jos Nargy (1987) is in 2011 afgestudeerd aan de HKU. Jos is een performer die een graag geziene gast is in Zaal3, Theater aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Jos is niet alleen lid van Thomas, Sacha en Jos, maar vormt ook een duo samen met Joep Hendrikx, genaamd de Poezieboys. Samen brengen ze poëzie terug in het theater en in de wereld. Ze maken en spelen gezamenlijk voorstellingen voor festivals en theaters. De voorstelling Lorca stond dit jaar op Oerol en is nog te zien op het theaterfestival de Parade en in theaters. Ze kiezen telkens een andere dichter en maken er theatrale performances van. Daarnaast organiseert Jos maandelijks poëzieavonden onder de naam Poeziebar in Zaal3 en heeft daarmee al driemaal in een uitverkochte Koninklijke Schouwburg gestaan met PoeziebarXL. In november 2018 won Jos de Piketkunstprijs in de categorie Toneel.