foto Laurien Riha

Buikzwam

Kompagnie Kistemaker
Bellevue Lunchtheater
wo 4 dec - zo 22 dec

Theatermaker Karlijn Kistemaker ging gedurende haar leven 17 keer naar de huisarts met ernstige buikpijn klachten. Na vele wegwuivende gebaren, pijnstillers en diëten las ze bij toeval een artikel over Birgit Schuurman. Ja, inderdaad, de zus van Katja. In het artikel vertelt Birgit dat er bij haar de chronische ziekte endometriose werd geconstateerd. Niet lang daarna krijgt Karlijn dezelfde diagnose van een veel te vlotte arts die niks vermoedend roept: "Oh en heb je nog een kinderwens?" Wat volgt is een wonderlijke reis langs weefsellandschappen, klodders koude gel, hormoonspuiten en de terugkerende vraag: wil ik een kind of wil ik dat het lukt?

1 op de 10 personen met vrouwelijke geslachtskenmerken heeft endometriose. Dat zijn bijna 500 duizend mensen in Nederland en 200 miljoen wereldwijd. Dat zijn er meer dan mensen met reuma of astma. Wat is het precies? Hoe kan het dat deze ziekte zo onbekend is? En waarom duurde het 24 jaar voordat Karlijn de diagnose kreeg?

Credits

tekst, concept, spel Karlijn Kistemaker
geluidsontwerp Chris Koopman
scenografie, kostuum Calle de Hoog
eindregie Eva Meijering
schrijfbegeleiding Maaike Bergstra
productie Judith Rosendaal
grafisch ontwerp Michiel van der Werf

met dank aan Michiel, Nadieh, Nina, Marijke, alle geïnterviewde mensen en de vele verpleegkundigen en artsen van het Rijnstate ziekenhuis en het UMC

Meer over de makers

Kompagnie Kistemaker maakt documentair theater vol magische elementen. Het werk van de Kompagnie is contrasterend, grappig en persoonlijk. Met hun analytische blik, bizarre humor en inlevingsvermogen maken ze herkenbaar theater dat de zwaarte verzacht van een leven dat nooit gaat zoals wij willen. Winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2019 en de Joop Mulder Erkenningsplak 2021. Eerder doorkruiste de Kompagnie in Missie Márquez het boek Honderd jaar eenzaamheid. Het laatste deel is als theatrale longtake te zien op NPOStart.