Pop Arts Festival: Ultimate Cube

Firma Draak
Een beeldend verhaal vol wonderbaarlijke ontdekkingen, wetenschapsfantasie en kantelende perspectieven
di 17 apr en wo 18 apr

Sinds de beroemde uitspraak van Friedrich Nietzsche, God is dood, lijkt de mens weer op zijn eenzame zelf teruggeworpen te zijn. Een kille en angstaanjagende gedachte. We moeten zelf op zoek naar zingeving. Zingeving door middel van wetenschap, als nieuwe drijfveer om voor te leven? Komt daar onze ongelooflijke drang tot technologische vooruitgang vandaag

Gewapend met de laatste kennis op het gebied van natuurkunde, probeert Firma DRAAK het universum te peilen, op jacht naar de ultieme waarheid. Aan de hand van gedachte-experimenten uit de kwantummechanica en natuurkunde, proberen Nick Bos en Mathieu Wijdeven het te doorgronden door het te belichamen, te bevechten, te spelen, te verbeelden, te vertellen en te zingen. Een beeldend verhaal vol wonderbaarlijke ontdekkingen, wetenschapsfantasie en kantelende perspectieven.

///

In visiting this performance language is no problem. Read about the play in English:


Armed with the latest knowledge in the field of science, Firma DRAAK attempts to gauge the universe in a hunt for ultimate truth. Ultimate Cube is a visual tale full of wondrous discoveries, scientific fantasies and tilting perspectives.

Een beeldend verhaal vol wonderbaarlijke ontdekkingen, wetenschapsfantasie en kantelende perspectieven

Gewapend met boeken zoals The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory van Brian Greene en Sapiens & Homo Deus van Yuval Noah Harari, gooien Nick en Mathieu zich op één van hun favoriete onderwerpen: de noodzakelijke behoefte van de mens om zijn omgeving en (nu ook steeds meer) zichzelf te vormen.
Wat zijn de effecten hiervan? Wat voor wereld creëren we? De ene wetenschappelijke revolutie is nog niet geweest of de andere dient zich alweer aan, we lijken niet meer te stoppen.

We leven in een wereld die zich omringt met steeds ingewikkeldere technologie waarvan steeds minder mensen weten hoe het eigenlijk werkt of is gemaakt. Als reactie hierop duikt dit project in de frontlinie van de hedendaagse wetenschap. Wat zijn de fundamentele aannames van onze realiteit? Wat is kwantummechanica eigenlijk? Wat voor wonderen spelen daar af als we erop inzoomen? Kunnen we deze complexiteit inzichtelijk maken? En wat hebben we er eigenlijk aan, kunnen we het belichamen of eten? Ligt hier dan ons antwoord als mens? Of gaat het allemaal uiteindelijk toch gewoon om gemeenschap, diepe banden die lang geleden gesmeden zijn? Gevoelswezens die met elkaar in verbinding staan? Een dieper ‘zijn’ dat gekoesterd moet worden en wat zich moeilijk laat verwoorden.. laat staan, zich laat vangen in een stoffige berekeningen?

Credits

Ultimate Cube is een coproductie van Feikes Huis, Firma DRAAK en YoungGangsters
concept, spel Nick Bos, Mathieu Wijdeven
producent Feikes Huis
regie Lotte Bos, Annechien de Vocht (Young Gangsters)
tekstbijdragen, sound design Tommy Ventevogel
dramaturgie Pol Eggermont
techniek, lichtontwerp Jamie Barson
decor Reynoud van de Molen
met dank aan Hotel Modern, Charlotte Lemstra
fotografie Moon Saris

Meer over de makers

Firma DRAAK is een jong en ondernemend performance collectief dat visueel en beeldend theater maakt, bestaande uit Nick Bos en Mathieu Wijdeven. Twee talentvolle theatermakers die na hun afstuderen aan de opleiding Performance (Toneelacademie Maastricht) hun theatrale visie en unieke kijk op de wereld hebben gebundeld waarmee ze eerder voorstellingen als Cube to.., Ro-Bot, DRAAK en Portal hebben gemaakt.