Erik Franssen

Pop Arts Festival: De Balts

Kameroperahuis / Mirthe Dokter / Tim Hammer
Een cross-over tussen kunst en wetenschap
za 21 apr en zo 22 apr

De Balts is een Waltz, maar dan voor dieren. Dieren halen alles uit de kast in hun zoektocht naar de meest geschikte partner. Tim Hammer en Mirthe Dokter onderzoeken met behulp van gedrags- en evolutiebiologen van Rijksuniversiteit Groningen via muziek, mime, maskers en illustraties dit dierlijke gedrag. Wat is de verwantschap met de mens?

In deze montagevoorstelling tonen Mirthe en Tim eigen versies van de dierlijke baltstaal. Elke diersoort gaat weer anders om met verovering en verleiding. Hoe doet de mens dat? Zijn wij onze balts vergeten of zijn onze driften minder zichtbaar geworden? Hebben we in de verleiding nog iets te bepalen of zijn zelfs onze meest rationele overwegingen eigenlijk het spel van hormonen?

De Balts is een cross-over tussen kunst en wetenschap die haar oorsprong vond in het Noorderzon Performing Arts Festival en het reizende festivalprogramma Het Wilde Oosten. Tijdens Pop Arts 2018 beleeft De Balts haar theaterpremière. De Balts is vallen en opstaan, opnieuw proberen en uiteindelijk met volle overgave de ander proberen te veroveren. Omdat je leven ervan af hangt.

Een cross-over tussen kunst en wetenschap

De attributen zijn simpel en het spel is ontwapenend, waarbij de spelers de dierlijke baltsen luchtig relateren aan de verleidingen en verwachtingen die ook tussen mensen kunnen opbloeien

Bionieuws 


Alles wordt erbij gehaald om voor de ogen van het publiek verschillende dieren tot leven te wekken. Zo kijk je het ene moment naar een poëtische maskerdans van de albatros, waarna je ineens oog in oog staat met een spin gehuld in een hilarisch pak van afwasborstels.

Pimpelmezen vliegen vorbij op de overheadprojector, zandtekeningen en onderzee muziek vertellen het verhaal van de kleine kogelvis en elk dierengeluid is weten te vangen in een toepasselijk speelgoed instrument. Met een doses dieren weetjes die je niet voor mogelijk houdt wordt je van balts in balts gesleurd. Al rappend, dansend, tekenend, verkledend en musicerend veroveren Tim en Mirthe elkaar.

Credits

concept, spel Mirthe Dokter en Tim Hammer
regie Karin Netten
gedrags- en evolutiebioloog dr. Martijn Hammers
productie Kameroperahuis Zwolle, Feikes Huis / Pol Eggermont, Theater Bellevue / Frank Noorland
science LinX Rijksuniversiteit Groningen / Maaike de Heij
fotograaf/filmer Erik Franssen
scènefotograaf Menno van der Meulen en Pjotr Wiese
met dank aan Noorderzon Performing Arts Festival, dr. Sjouke-Anne Kingma, choreograaf Kenzo Kusuda, De Nieuwe Oost, Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Heij Konijn Fonds, Prins Bernard Cultuur Fonds