Foto: Kamerich & Budwilowitz / EYES2

In Vrede

Berg&Bos - met o.a. Annet Malherbe, Paul R. Kooij en Wendell Jaspers
"De vertelling heeft een mooi ritme, is sterk geacteerd en spannend vormgegeven.” ★★★★ De Volkskrant
wo 1 mei - zo 5 mei

In Vrede gaat over het leven in tijden van vrede. Een hedendaagse voorstelling gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo. Hun verhalen zijn verwoestend én verbindend: verwoestend wanneer ze verdraaid of eenzijdig worden verteld, en verbindend als ze worden doorverteld en alle partijen aan het woord komen.

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit.

Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

Welke littekens heeft de oorlog achtergelaten? In Vrede gaat over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.

Co-auteur Rik van den Bos over In Vrede:
"Het leven wordt rijker als je de geschiedenis kent. Als je niet weet wat er op een plek gebeurd is, loop je er gewoon voorbij. Als je dat wel weet, gaat dat niet meer."
Klik hier om de volledige column uit het maandprogramma van Theater Bellevue te lezen
 


 BELLEVUE EXTRA 

Do 2 mei: Impactprogramma o.l.v. Hanneke Groenteman
Over de herdenking rond 4/5 mei nemen verschillende groepen steeds hardere standpunten in. Na afloop van de voorstelling vindt daarover een gesprek plaats o.l.v. Hanneke Groenteman en een panel met Nicolaas Veul, programmamaker en columnist bij de VPRO; Abdulaal Hussein die in 2016 als Sudanese vluchteling naar Nederland kwam; en Josua Ossendrijver, die op zijn 67e ontdekte dat hij eigenlijk joods is.
 


 IN DE
 PERS 

“In Vrede is een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat. De vertelling heeft een mooi ritme, is sterk geacteerd en spannend vormgegeven.” ★★★★ De Volkskrant 

"De verschillende verhaallijnen worden op ingenieuze wijze vervlochten." ★★★★ NRC

“Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling. Uiterst inventieve compositie.” ★★★★ Scenes 

“Berg & Bos’ oorlogsverhaal golft naar climax in het nu. Ingenieus stuk. Mooi hoe geloofwaardig Alink en Jaspers in deze intrigerende voorstelling buiten hun werkelijke leeftijd spelen. Laat dit je niet ontglippen.” ★★★★★ Dagblad van het Noorden 

"Oorlogsverhaal golft naar climax in het nu" ★★★★★ Dagblad van het Noorden

Credits

tekst Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo
regie Eva Line de Boer
spel Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe, Armand Rosbak
muziek Jan en Keez Groenteman
vertaling Nabil Nabo
vormgeving, kostuums Marieke van Veen, Malou Palmboom
lichtontwerp Dirk Houthoff

Meer over de makers

Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met BERG&BOS. Nabil heeft het stuk In Vrede vertaald naar het Arabisch. Om deze nieuwe Nederlanders mee te nemen in de voorstelling heeft het stuk Arabisch boventiteling.

Maar Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomt representeert.