Foto: Guido Bosua

Moeder mag niet dood

Minoux
Bellevue Lunchtheater | succesreprise
wo 24 okt - za 12 okt

Moeder Jopie heeft zich voorgenomen om niet dood te gaan. Dochter Minou heeft beloofd haar daarbij te helpen. Ze is alleen vergeten wanneer...

Moeder danst en leert ons de rituelen van haar levensdrift. Begin de dag met lege darmen. Met volle darmen kun je niet denken. Zorg tenminste voor één levende plant. En zing iedere dag voor iemand die je bent vergeten.

Dochter gaat ondertussen op zoek naar het punt waarop de belofte ooit is gedaan. Wat zijn de consequenties van moeders ongebreidelde levenslust voor de overtuigingen van de dochter? 

Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie, als broodnodig tegengeluid bij het maatschappelijke debat over ouderen. Een ontroerende en optimistische voorstelling die de mogelijkheid heeft uit te monden in een levensverlengende dansmiddag voor iedereen. 
 

Minou Bosua: "Ik ben gaan onderzoeken wat er met mijn moeder gebeurt als ze voor zo’n zaal staat. Die bleek op het podium als een vis in het water te zijn..."
Lees het volledige interview hier.

Een vrolijke les in levensdrift Theaterkrant

Credits

Moeder mag niet dood wordt ontwikkeld ism met filmmaker Maasja Ooms (winnaar juryprijs IDFA 2017) en choreograaf Ireen Kurver (Gouden Dans). 

idee, tekst, spel Minou Bosua
de moeder Jopie Bosua
The Gang van Jopie Dansers Gouden Dans
artistiek team Annelies van Wieringen, Maasja Ooms, Ireen Kurver, Wannie de Wijn, Corien Baart

Meer over de makers

MINOUX is het splinternieuwe gezelschap van theatermaker Minou Bosua, voorheen de helft van cabaretduo de De Bloeiende Maagden.

Haar succesvolle debuutprogramma Minoux werd door pers en publiek enthousiast onthaald door de onverwachte combinatie van een puur persoonlijke, zoektocht in een zeer humoristische jas.
"Helemaal geweldig"
"Dapper, verfrissend en heel verrassend!"
"Puur natuur en adembenemend."
"Een schaamteloos, ontroerend zelfportret" noteerde de Volkskant ★★★★


Minou Bosua maakt theater dat raakt, omdat ze op een dwarse en volstrekt eigenzinnige manier van onze herkenbare levensworstelingen pakkende verhalen en verrassende beelden maakt. 

Dit seizoen presenteert Minoux Moeder mag niet dood, het eerste deel van het drieluik Moeder, Vader en De Kinderen. Een trilogie over de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuren van het gezin.

Uit interview Minou Bosua:
"Ik denk vaak een uniek leven te leiden. Steeds vaker lijkt het in bijna alle gevallen slechts een herhaling van zetten te zijn, het volgen van patronen die mij zijn aangeleerd in mijn vroegste jeugd. Daarom lijkt het mij zinvol die patronen tot de vezel te leren kennen. Om onze schaduwkanten zichtbaar te maken. Van mijzelf, van de ander en van de gemeenschap. Dwars door de schaamte heen, via hilariteit en intimiteit richting bevrijding."

Moeder, Vader en De Kinderen wordt de komende jaren gemaakt met steeds verschillende artistieke partners. Een filmmaker, een stand-up comedian en een kinderrechter.