Tijmen Hermans

SENANG

Tg Goed Gezelschap - Nynke Heeg, Klemens Patijn & Jos van Kan
Een muzikale voorstelling over afkomst, tradities en botsingen
di 8 jan - zo 3 feb

In SENANG maken Nynke Heeg en Klemens Patijn korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. In deze muzikale voorstelling zwijgt generatie drie niet langer maar vraagt, poert en confronteert. In een krachtige en kwetsbare regie van regisseur Jos van Kan die vaker de verschillen tussen Azië en het westen op scherp wist te zetten.

Alle voorstellingen in Theater Bellevue zijn uitverkocht. Senang gaat in het najaar van 2019 op tournee langs de Nederlandse theaters. Houd de website van TG Goed Gezelschap in de gaten voor meer informatie.

Nynke Heeg en Klemens Patijn spelen met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders. Een groep, niet allochtoon niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving. Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen. Om grip te krijgen op hun gemixte roots.

SENANG
is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, die iedereen kent die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent, of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?


 IN DE PERS 
"Prachtig hoe klein en hoe intiem de voorstelling in elkaar zit. Senang, wat betekent je op je gemak voelen, had niet beter gekozen kunnen worden." ★★★★ Theaterparadijs

"De bespiegelingen in Senang over hoe dit soort ervaringen doorwerkt op de generatie van nu, wekken verwondering." Het Parool

"Een mix van Indorock, Kendangdrums en klassieke pianoklanken, die de pijn verzachten en emoties in muzikale banen afvoeren of behouden." Theaterkrant

 BELLEVUE EXTRA 
Podcast-inleiding
Dramaturg Tom Helmer in gesprek met Nynke Heeg en Klemens Patijn over de voorstelling Senang. 

Nagesprekken
Op 15, 17, 22 en 30 januari en 1 februari zal Tom Helmer, dramaturg van Theater Bellevue, na afloop van de voorstelling een gesprek voeren met de makers en het publiek.


 SMOEZEN MET ... 

“In ons vooronderzoek zijn we door de Indonesische straten gaan lopen die we zagen in de fotoalbums van onze grootouders. Om in Bandung, hun geboorteplaats, met eigen ogen te zien en begrijpen waar ze vandaan komen.” Klemens Patijn 
Lees hier het volledige interview met Nynke en Klemens over SENANG.
 

"Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?"

Credits

spel, muziek Klemens Patijn, Nynke Heeg
regie Jos van Kan
dramaturgisch advies Jessica Kuitenbrouwer
decor, toneelbeeld Lidwien van Kempen
kostuums Dorien de Jonge
repetitor Jaap Dieleman
lichtontwerp Jan Sol
techniek Coen Jongsma
productie Maartje Weekhout
pr & marketing WildChild Agency
beeld Tijmen Hermans
een productie van Tg Goed Gezelschap
met dank aan Vfonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het ministerie van VWS, Stichting Melanie, P.W Janssen's Friesche Stichting, Erasmus Huis en Het Ministerie van Buitenlandse zaken

Meer over de makers

Nynke Heeg (actrice) werkt als actrice bij diverse theatergezelschappen zoals Tryater en de PeerGroup. Ze is o.a. te zien in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen en de film Redbad. Trouw over Nynke Heeg: "Haar kwetsbare stem, indringende blik en sprekende fysiek maken de vrouw concreet en herkenbaar." 

Klemens Patijn (acteur en theatermaker) maakte en speelde de afgelopen jaren locatievoorstellingen voor Oerol en de Karavaan. Hij werkte als acteur bij o.a. bij Toneelgroep Amsterdam en het NNT. Daarnaast is hij te zien in diverse filmproducties en op de televisie in o.a. Flikken Maastricht en Soof.

Jos van Kan (regisseur) werkte o.a. bij Artemis, Asko|Schoenberg Ensemble, Concertgebouw Amsterdam, Holland Festival, Oostpool, Orkater, Slagwerk Den Haag en het Zuidelijk Toneel. Hij regisseerde meer dan vijfentachtig theater-, muziektheater- en operavoorstellingen in Nederland en Duitsland. Ook regisseerde hij in Taiwan, Singapore en Cambodja.