Foto: Casper Koster

De Verschrikkelijke Wittgenstein

Theater Bellevue / Roeland Hofman
Theater Bellevue op tournee
di 30 apr - do 23 apr

De eenarmige concertpianist Paul Wittgenstein gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld...

'Intelligente komische thriller' ★★★★ Scènes

Twee Amerikaanse pupillen hebben zo’n hekel aan hun veeleisende pianoleraar - Paul Wittgenstein - dat ze besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie.

Wittgenstein krijgt lucht van dit plan en bedenkt een tegenzet om ze te straffen voor hun amorele gedrag. Op slinkse wijze wordt butler Stiglitz voor ieders karretje gespannen.

Wat volgt is een vilein spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Een tragikomisch schouwspel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

-
De Weense pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig, verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm, en liet componisten als Strauss en Ravel pianostukken voor alleen de linkerhand schrijven.

 In de pers 

''Intelligente komische thriller'' ★★★★ Scènes

"Wittgenstein begrijpt niets van zijn pupillen, die neerkijken op kunst en geobsedeerd zijn door rijkdom. In een zwartkomische voorstelling leert hij ze een lesje, dat volledig uit de hand loopt … De humoristische tekst van Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende, van sadistische humor naar taalgrappen" 
 NRC

"Martijn Nieuwerf zet de docent neer als egocentrisch én ontroerend … Iemand die je het niet gunt door toedoen van een dolle tweeling nog een arm te verliezen, iets waar het op uit lijkt te draaien in deze vermakelijke, lichtvoetige theaterthriller" 
de Volkskrant

"De Verschrikkelijke Wittgenstein is vermakelijk toneel, van het kaliber lichte lunch"  
Trouw

"Met De Verschrikkelijke Wittgenstein schreef Roeland Hofman een stuk dat op een verontrustende manier het failliet van de beschaving laat zien én bekritiseert. Hij toont zich een toneelschrijver die door een verrassende bewerking van historische stof actuele vragen weet op te roepen"  DeClaus TheatertekstkrtitiekEen onfortuinlijke komedie over botsende beschavingen

 Roeland Hofman bij Amsterdam FM 
Luister hier het interview met schrijver én regisseur Roeland Hofman terug, door Emma Louise Diest van Amsterdam FM.

Credits

tekst, regie Roeland Hofman
spel Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎, Billy de Walle
kostuum Daphne de Winkel
decor Sascha van Riel
techniek Lucas de Groen 
productie Nadin Topal
publiciteit Casper Koster


Een voorstelling van Theater Bellevue

Meer over de makers

Roeland Hofman is theaterregisseur en schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij.

In De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft hij een komische titanenstrijd tussen twee generaties. Wittgenstein is een onbeholpen vertegenwoordiger van een verloren Habsburgse beschaving. Hij weet wat schoonheid is, en is er van doordrongen dat je daar moeite voor moet doen. Zijn pupillen zijn echter kinderen van De Nieuwe Wereld. Zij zijn totaal niet geïnteresseerd in de grootse idealen van hun leraar.

Martijn Nieuwerf maakte op 13-jarige leeftijd zijn acteerdebuut als hoofdrolspeler Maarten in de populaire jeugdserie De Zevensprong. Hij was een van de oprichters van de theatergroep ‘t Barre Land, met wie hij vele voorstellingen in binnen- en buitenland maakte. Hij was de afgelopen jaren te zien in hits als Flikken Maastricht (Jens Bols), Gooische Vrouwen, De Gelukkige Huisvrouw en Sonny Boy. Op het toneel stond hij onlangs in producties van DeLaMar en Toneelgroep Oostpool. Eerder dit seizoen was hij te zien in Caligula van Theater Utrecht, waarvoor hij onderscheiden is met de Arlecchino, op het Nederlands Theater Festival.


BELLEVUE LUNCHTHEATER

Het Bellevue Lunchtheater is een begrip: al ruim 30 jaar presenteren we hier nieuw Nederlandstalig repertoire. De voorstellingen zijn dagelijks te zien om 12:30 uur in de historische Paloni Zaal van Theater Bellevue.

Klik hier voor een overzicht van alle aankomende Bellevue Lunchtheatervoorstellingen.