Een fascinerende herinterpretatie van de traditionele flamenco

Nocturno

Flamenco Biënnale: Leonor Leal
zo 20
januari
  • zo 20 jan
    20:30 - 21:30
    Bellevue Extra: inleiding & meet the artist na afloop
    Theater Bellevue, Amsterdam
    Grote Zaal

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van Flamenco Biënnale Nederland, het festival dat van 18 januari t/m 10 februari 2019 de internationale hedendaagse flamencotop zien.

Lichaam, ritme, gitaar in een fascinerende danservaring

Nocturno is een fascinerende danservaring voor het publiek. Op zoek naar een herinterpretatie van de traditionele flamenco, ontwikkelde Leonor Leal haar eigen unieke, gewaagde stijl. Het maakt haar tot een van de meest gewilde danseressen in de flamencoscene. Ze laat zich op deze reis vergezellen door twee uitzonderlijke musici: percussionist Antonio Moreno en gitarist Alfredo Lagos.

Met Nocturno, gemaakt i.s.m. Maria Múñoz (een belangrijke naam in de hedendaagse dans in Spanje) presenteert Leonor Leal zich voor het eerst met een solostuk in Nederland en zet hiermee een bijzondere stap in haar ontwikkeling.


BELLEVUE EXTRA
Voorafgaand is er een inleiding door Susanne Zellinger: Nocturno, A Piece with a Vie*

Na afloop organiseren wij o.l.v. Susanne een Meet the Artist *
* voertaal Engels

Credits

artistieke leiding, choreografie, dans Leonor Leal 
percussie Antonio Moreno 
gitaar Alfredo Lago 
choreografisch, dramaturgisch advies María Muñoz 
sounddesign Jean Geoffroy 
lichtontwerp Carmen Mori 

Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Foto: Klaus Handner
Voor ik in slaap val, sluit ik mijn ogen en zie mezelf dansen. Ik stel me de bewegingen voor die de ruimte bezingen die ik vul. Ik herinner ze via de klanken, en met mijn lichaam tatoeëer ik hun sporen in de lucht. Het ritme leidt me naar een droom in een nacht vol leven, rituelen, verlangens waaruit ik als nieuw geboren wordt...
Leonor Leal

Meer over de makers

Leonor Leal (Jerez de la Frontera, 1980) ontdekte na een opleiding klassieke en Spaanse dans dat de flamenco haar de grootste artistieke vrijheid bood en besloot zich als flamencodanser verder te ontwikkelen bij grote dansers als Manolo Marín, Pilar Ortega e.v.a. In haar carrière werkte ze samen met onder andere Cristina Hoyos, Javier, Barón, Antonio Canales en pianist Dorantes. 
 

Op de Flamenco Biënnale 2017 maakte ze indruk in Fantasía para Violonchelo y Flamenco, een eigen creatie van het festival, naast cellogrootheden als Kian Soltani en Ella van Poucke, zangeres Rocio Márquez en de Turkse kemenche virtuoos Derya Türkan. Ze volgde een master dramaturgie en visual culture bij het Reina Sofia Museum in Madrid. Met Nocturno maakt ze als solodanseres haar doorbraak in Spanje.