Orkater_DeNieuwkomers_KONVOOI_ILIAS
©Sanja Marusic

ILIAS

Orkater / De Nieuwkomers: KONVOOI
do 17 okt - wo 23 okt


 UITVERKOCHT  maar Orkater / KONVOOI speelt ILIAS ook nog a.s. zondag 27 okt in Bijlmer Parktheater! info & kaarten


KONVOOI neemt het oorlogsepos De Ilias als vehikel om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. In deze moderne bewerking vertolken vijf jonge jongens de rol van vier soldaten en één vrouw. Agamemnon, Achilles, Odysseus, Patroklos en Helena. Vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren en de mooiste vrouw van de wereld.

Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En bij het denken begint de ellende.


Met alleen hun stem als wapen verklanken de spelers alle facetten van de oorlog.
Een schreeuw, een lach, een schietgebedje. Soms monden deze klanken uit in melodieën, dan weer trekken ze zich terug. Ilias is een filosofische en absurde trip over de vraag of inzicht altijd tot moraliteit leidt.

 IN DE PERS 

"Grove taal en een wonderschoon toneelbeeld gaan prima samen in de Ilias van Konvooi" ★★★★ De Volkskrant 

""Door het formidabele spel van de vijf acteurs vloert Ilias je met gemak en wankelend klim je de duinpan uit. Dit moet hem zijn: de must-see van Oerol dit jaar." ★★★★★ NRC
 
"Bloedmooie zang in oorlogsverhaal" ★★★★ Scènes

"Oorlog gevat in rauwe taal en prachtige klanken" Parool

Met alleen hun stem als wapen verklanken de spelers alle facetten van de oorlog.

Credits

concept, spel, muziek Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah, Jasper van Hofwegen
concept, regie Belle van Heerikhuizen
geluidssysteem ontwerp George Dhauw
dramaturgische begeleiding Martine Manten
regiebegeleiding Leopold Witte

Meer over de makers

KONVOOI is de nieuwste Nieuwkomer van Orkater. Een regisseur, Belle van Heerikhuizen (winnaar Ton Lutz award), en vijf acteurs, afgestudeerd in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie; Victor IJdens (De Krijtkring, Het lijden van de jonge Werther/winnaar BNG Bank Theaterprijs), Jacob de Groot (Stad der Blinden, Fiddler on the Roof/winnaar musical award aanstormend talent), Bart Sietsema (De Wereldvergadering, Amandla! Mandela, Hollands Hoop), Jesse Mensah (Stad der Blinden, Platonov, Lear) en Jasper van Hofwegen (Soldaat van Oranje, Welstaat). Zij studeerden af met Fort Europa in de regie van Michiel de Regt.

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. ILIAS is de 21e productie van Orkater/De Nieuwkomers.