Beeld: Wies Hermans

Seks(e)(n)

mugmetgoudentand & Cie de Koe
wo 20 nov - zo 24 nov

Seks(e)(n) gaat over hokjes en labels, over definities en appropriaties, over vrijheid en maakbaarheid. Vier mensen banen zich een weg door een lexicon van nieuwe en oude termen, proberen die te grijpen en te verfijnen. In seks(e)(n) gaat het erom steeds onderweg te zijn, in de sprong. Bovenal is seks(e)(n) een opening.
 

De KOE zet de genderverhoudingen op scherp. Gedaan met de ongelijkheid, niet langer moet één vrouw (Natali Broods) zich weren tegen twee mannen (Peter Van den Eede en Willem de Wolf). Want ze nodigden een vierde uit: Lineke Rijxman, theatermaakster bij mugmetdegoudentand.

In 1809 schrijft Goethe zijn Die Wahlverwandtschaften. Vier personages - het echtpaar Eduard en Charlotte, een vriend van Eduard, en Charlotte’s nichtje Ottilie - plant hij neer op een landgoed, en hij observeert hun reacties. Volgen zij hun driften, hun passies, de zogenaamde natuurwetten? Of zijn hun beslissingen rationeel, hebben ze een vrije wil? Een soort negentiende-eeuwse Temptation Island dus.

In seks(e)(n) wordt het boek volledig uitgekleed. Met dezelfde ingrediënten – twee mannen, twee vrouwen, een tuin – beginnen de vier makers aan een totaal nieuw experiment, in een eigentijds klimaat.
 

Lineke Rijxman over Seks(e)(n): "Hoe kunstmatig of natuurlijk zijn onze identiteiten, labels en hokjes?" Lees hier het volledige interview.



 IN DE PERS 
"Onze seksuele identiteit is allang niet meer onder één noemer te vangen en dat leidt in Seks(e)(n) tot heerlijk kibbelmateriaal." Parool

"Slim, amusant metatheater (...) ontroerend en krachtig" ★★★★ De Standaard

"Een heerlijke en ook komische toneelavond vol intellectueel amusement met een verrassend en spectaculair slot" ★★★★ Scènes

"Seks(e)(n) behoort tot het mooiste, ontroerendste en belangrijkste dat De Koe ooit gemaakt heeft" ★★★★ Knack Focus

Een nieuwe Wahlverwandt- schaften, in een tijd met een onvergelijkbaar klimaat

Credits

van, met Lineke Rijxman, Natali Broods, Willem de Wolf, Peter Van den Eede
gebaseerd op ideeën uit Die Wahlverwandtschaften van Johann Wolfgang Goethe
decor, licht, geluid Bram De Vreese, Shane Van Laer
een co-productie van de KOE, mugmetdegoudentand

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter. In co-productie met Het Laatste Bedrijf.