De Hokje - Theater Bellevue / Dunya Khayame / Tim Kamps Foto: Casper Koster
Foto: Casper Koster

De Hokje

Theater Bellevue / Dunya Khayame / Tim Kamps
Theater Bellevue op tournee
di 24 nov - za 13 mrt

De Keuze van de Wijkjury 2021

"In het stuk wordt zowel grappig als satirisch gespeeld met de ernstige markt voor clichés en de hokjesgeest. De Hokje zit vol humor met snelle dialogen en scènewisselingen naar scherpe monologen."
uit het juryrapport

De beruchte crimineel Anouar K. geeft een lang verwacht televisie interview waarin hij wordt bevraagd over zijn criminele verleden. Als duidelijk wordt wat voor vernietigende impact zijn daden op de samenleving hebben gehad, wordt het Anouar te heet onder de voeten en komen we achter een schokkend geheim. Anouars zus én advocaat probeert het gesprek en haar eigen reputatie nog te redden, maar dan ontspoort het interview totaal.

De Hokje wordt gemaakt door Dunya Khayame en Tim Kamps. Een satirische voorstelling over identiteit, verpakt in een whodunnit die eindigt als een Shakespeare-tragedie. Een voorstelling om een einde te maken aan de onverminderde focus op etniciteit en afkomst. 

Met Maryam Hassouni (Dunya en Desie, Soof, Flikken Rotterdam), Olaf Ait Tami (Dox, NNT) en Randy Fokke (Toren C, Een man een man).


 Smoezen met...
 Dunya Khayame en Tim Kamps 

“Op Wikipedia word ik in de eerste zin als ‘een actrice van Marokkaanse afkomst’ omschreven. Kennelijk is dat het belangrijkste wat er over mij te zeggen valt.”

Lees HIER ons interview met Dunya en Tim over stigma's, (type)casting en het Bellevue Lunchtheater.


 Bellevue Podcast 

Na een succesvolle speelreeks in Bellevue is er nu helaas geen tournee, maar wél een verfilming! Tim en Dunya vertellen alles in de Bellevue Podcast: Voor het applaus.


 In de pers 

'Heerlijke, doldwaze satire vol hete hangijzers' ★★★★ Telegraaf

'Vanwege de scherpe, geestige dialogen, het onderuithalen van stigmatiseren en hokjesdenken, het hilarisch toenemende absurdisme en het prima spel van alle drie de acteurs is De Hokje een geslaagde satire over een relevant onderwerp'
Theaterkrant (Keuze van de Criticus)

'Als schrijfster beschikt Dunya Khayame over een vlotte pen en een lenige geest. Moeiteloos legt ze met haar dialogen de vermaledijde hokjesgeest in onze maatschappij bloot' Trouw

'In regie van Tim Kamps zijn de scènes even tenenkrommend als komisch' NRC

'vaak geestige, rake teksten van tekstschrijver Dunya Khayame. Zeer verrassende twist in het verhaal die alles op zijn kop zet' Scènes

 In de media 

Wat als je de vooroordelen over je afkomst als wapen gebruikt…

Credits

tekst, concept Dunya Khayame
regie, concept Tim Kamps
spel Maryam Hassouni, Olaf Ait Tami, Randy Fokke
vormgeving Robin Vogel
kostuums Maartje Wevers
productie Annelies Hendrikse
teaser Tim Kamps, Melvin Simons
een productie van Theater Bellevue

Meer over de makers

Dunya Khayame (tekst) is schrijver en actrice. Ze was recent in vaste rollen te zien in tv-producties als Klem, De regels van Floor en De luizenmoeder. Voor theater schreef ze o.a. teksten voor het interdisciplinaire gezelschap ISH en voor het Bellevue Lunchtheater schreef ze eerder theaterteksten Vuurwerk en Er komt een dokter bij de dokter.

Tim Kamps (regie) werkt als schrijver, acteur en regisseur. Hij o.a. bekend van de cabaretgroep Rooyackers, Kamps & Kamps en het duo het Monica Da Silva Trio dat hij met Arjen Lubach vormde. In 2015 bedacht en regisseerde Tim de bejubelde science-fictionkomedie Missie Aarde. In 2018 schreef hij zijn eerste roman De verschrikkelijke jaren tachtig, die dit jaar door hemzelf verfilmd zal worden.

Bellevue Lunchtheater presenteert en produceert nieuw Nederlands repertoire, dat ruimte biedt aan de stemmen van theatermakers die op de wereld om ons heen reflecteren. Het Lunchtheater is een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen worden om 12.30 uur gespeeld in de historische Paloni Zaal. Bellevue Lunchtheater is begonnen in 1987, de tijd dat Toneelgroep Centrum nog de vaste bespeler was van Theater Bellevue. Vele auteurs schreven voor het Theater Bellevue, zoals Nasrdin Dchar, Maria Goos, Magne van de Berg, Hannah van Wieringen, Rik van den Bos en Dilan Yurdakul.