Casting The Pass

Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel
wo 21 okt - wo 9 dec

De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. In Casting The Pass onderzoekt regisseur Bram Jansen de relatie tussen dader en slachtoffer. 

Een jonge acteur doet auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk The Pass. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector. Daar ontspint zich in anderhalf uur een psychologisch drama waarin rollen worden verwisseld en grenzen opgerekt en verlegd.

Het toneelstuk en de gelijknamige film The Pass van John Donnelly toont hoe een ogenschijnlijk romantische alsook erotische interactie tussen twee jonge voetbalprofs grote invloed heeft op het leven en de carrière van één van hen. Het is het uitgangspunt voor een nieuwe voorstelling, waarvoor Jansen - dichtbij het vuur en onderdeel van het systeem dat misbruik tot nu toe mogelijk maakte - put uit eigen ervaringen en die van zijn omgeving.

Casting The Pass is een oefening om complexe zaken complex te laten en uiteindelijk toch ons rechtvaardigheidsgevoel te laten spreken - Piet Menu, Het Zuidelijk Toneel

 In de pers
'Gevangen in de overlevingsstand' Theaterkrant

'Het kon niet uitblijven, toneel over machtsmisbruik aan het toneel (...) De affaire is zeer schadelijk voor de theatersector die momenteel wankelt op zijn grondvesten. Het is dan ook buitengewoon moedig van Het Zuidelijk Toneel en regisseur Jansen om juist nu dit belangwekkende stuk te spelen' ★★★★ Scènes

Pijnlijk, grappig en moedig ★★★★ Scènes

Casting The Pass is geen afrekening met #Metoo beschuldigden, noch een vergoelijking van grensoverschrijdend gedrag. Na de schok van de onthullingen, de mediahype en het gegniffel, is het tijd voor empowerment. Het is een poging het complexe thema invoelbaar en inzichtelijk te maken en een pleidooi voor het herzien van machtsstructuren en moraal.

Credits

concept, regie Bram Jansen
spel Jord Knotter, Gerardjan Rijnders
dramaturgisch advies Piet Menu