foto Jaap Reedijk

Allemaal of niemand

Lonneke Dort
di 22 mrt - wo 23 mrt

In Allemaal of niemand geeft Lonneke Dort ruimte aan al haar grillige en schurende observaties waarin één ding zeker is: als we gaan, dan gaan we met z’n allen.

Lonneke Dort zou willen leven als kluizenaar, maar kan het niet over haar hart verkrijgen om de mensheid achter zich te laten. Ook als dit betekent dat ze regelmatig ‘doei’ roept, maar niemand iets terug zegt.

Haar tweede cabaretprogramma gaat over niets bijdragen aan de wereld, gadgets, voelen dat je leeft en niet meer weten hoe tonic smaakt omdat er steeds gin in zit.

“Bij de droogkomische Lonneke Dort zag de jury ‘sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben’. Dort begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen." NRC Handelsblad

"De AKF jury prees Dort om haar sterke teksten en intrigerende persoonlijkheid. Er gaat een heerlijk soort gevaar van haar uit. Ze heeft een geheel eigen stijl. Haar grove, behoorlijk cynische teksten zijn de ene keer grappig – zoals in een aanklacht tegen extraverte mensen – en de andere keer indringend – zoals in een lied over vluchtelingen." Theaterkrant

Credits

van, met Lonneke Dort
regie Hanneke Braam

Meer over de makers

Na het afronden van haar studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding wint Lonneke in 2011 het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival en het Utrechts Cabaret Festival. Ook start ze haar opleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar ze na vier jaar afstudeert met een eigen programma. In 2017 wint ze de AKF Sonneveldprijs (juryprijs) tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. De vakjury schrijft hierover:

‘Er klopt iets niet aan deze vrouw, merkten we na de halve finales op. En als er iets niet klopt, wordt het boeiend. Lonneke heeft sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben. Ze begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen. Hoe minimaal de middelen ook zijn waarvan ze zich bedient, ze woekert er effectief mee en Lonneke weet zichzelf er steeds spannend mee te houden. Deze vrouw, die haar publiek naar haar hand kan zetten in een meezinger met een foute tekst, hoort thuis op een podium.’

In de zomer van 2018 is Lonneke een week te zien in De Slimste Mens. In 2019 en 2020 toert ze door het land met haar eerste programma Na de lieve vrede, en brengt ze haar gelijknamige EP uit. In 2020 wordt Lonneke uitgeroepen tot één van de negen cabaretiers van de NRC 101 Nieuwe Talenten, een lijst met de kunstenaars voor de toekomst. Vanaf september 2021 staat ze met haar tweede programma Allemaal of Niemand in de theaters.