Foto: Renate Beense

Writersroom: MIRZA & NASRIN

Black Sheep Can Fly / Het Nationale Theater
theatrale lezing
zo 26 sep 16:00 - 18:00
  • zo 26 sep
    16:00 - 18:00
    Klein Bellevue

In Writersroom werken een groep van vier schrijvers en een dramaturg gezamenlijk onder leiding van Nima Mohaghegh aan een nieuwe toneeltekst. MIRZA & NASRIN is een stuk over woede en hoop, over onderdrukking en strijdlust, over lijdzaamheid en verzet.

Gelezen door: Rick Paul van Mulligen, Hein van der Heijden, June Yanez en Quiah Shilue

Een bijzondere samenwerking tussen vier schrijvers en een dramaturg

MIRZA & NASRIN Iran, 1941.
In Iran worden tijdens de Tweede Wereldoorlog machtsspelletjes gepleegd. Van de wankele politieke structuren in het land wordt gebruik gemaakt door de Sovjet-Unie en Groot-Brittannië, die het land bezetten en alle macht naar zich toetrekken. De Iraniërs lijden zwaar – niet alleen doordat hun vrijheid wordt afgenomen en hun trots is gekrenkt, maar ook door voedseltekorten en een epidemie die miljoenen het leven kosten. In dit turbulente landschap maken we kennis met Mirza en Nasrin, een jong koppel die een leven proberen te bouwen terwijl hun prille liefde steeds verder onder de druk komt te staan. MIRZA & NASRIN is een stuk over woede en hoop, over onderdrukking en strijdlust, over lijdzaamheid en verzet.

"Voor mij is tekst het fundament van elke productie. Alle andere elementen zoals regie, decor, licht, muziek en performance bloeien voort en rusten op dit fundament. Hoe steviger het fundament staat hoe beter de andere elementen tot hun recht komen. Maar het tegengestelde is even waar. Een zwak fundament leidt tot een wankel bouwsel met een gemis aan zeggingskracht en impact dat uiteindelijk in elkaar zakt" Nima Mohaghegh

Writersroom?!

Met Writersroom onderzoekt Black Sheep Can Fly hoe schrijvers in het creatieproces van een voorstelling een stevigere positie kunnen krijgen. En kiest daarbij voor een collectieve aanpak waarin een doorlopende uitwisseling van ideeën en perspectieven centraal staat, en meerstemmigheid in een schrijfproces kan leiden tot een gelaagd en complex eindresultaat.

In Writersroom werken een groep schrijvers en dramaturg gezamenlijk onder leiding van Nima Mohaghegh, artistiek directeur van Black Sheep Can Fly, aan een nieuwe toneeltekst. De afgelopen maanden schreven zij MIRZA & NASRIN, over een jong koppel in Iran ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de presentatie hoor je deze tekst voor het eerst, gelezen door acteurs van Het Nationale Theater. Dit script vormt de basis voor een toekomstige voorstelling van Black Sheep Can Fly.

Credits

hoofdschrijver Nima Mohaghegh
schrijvers Nima Mohaghegh, Saman Amini i.s.m. Rob de Graaf
dramaturg Karim Ameur
zelfstandige schrijfstage Shabnam Baqhiri
research Nima Mohaghegh, Arash Ghajarjazi
acteurs lezing Het Nationale Theater

Meer over de makers

Black Sheep Can Fly initieert, ontwikkelt en produceert verhalen met een menselijke en maatschappelijke urgentie. De artistieke leiding is in handen van theatermaker, muzikant en schrijver Saman Amini en filmregisseur, theatermaker en schrijver Nima Mohaghegh, Christine de Jager is verantwoordelijk voor de zakelijke leiding. Eerdere theaterproducties als Samenloop van Omstandigheden (2016- 2018), A Seat at the Table (2017-2019) en de korte film A KISS (2018) zijn nationaal en internationaal verschillende keren onderscheiden.