Foto: Jocelyne Moreau

The Lost Art of Grief

Marie Goeminne
Dans op Dinsdag
di 5 okt 20:30 - 21:20
  • di 5 okt
    20:30 - 21:20
    Grote Zaal - geplaceerd
    Geweest

Choreograaf Marie Goeminne onderzoekt haar fascinatie voor verdriet en de menselijke beleving van verdriet.

Marie Goeminne springt al een tijdje in het oog door haar uitgesproken sculpturale vormentaal. Ze weet onderwerpen in haar voorstellingen aan te snijden waarover men niet makkelijk praat. Vaak op een eerlijke manier en vol overgave, waardoor haar voorstellingen intiem en kwetsbaar voelen. De titel The Lost Art of Grief verraadt al waar haar nieuwste voorstelling over gaat: hoe wij als mensen verdriet wel of niet dragen.

Rauwe en vurige lichamelijkheid wordt afgewisseld met breekbare intimiteit

Op zoek naar de schoonheid en diversiteit van dit intense gevoel poogt ze bewustzijn te creëren over de verbindende, bevrijdende kracht die deze emotie met zich kan meebrengen. Hiervoor liet Marie zich inspireren door het werk van psychotherapeut en soulactivist Francis Weller. In zijn werk moedigt Weller ons aan om The lost Art of Grief, zoals hij het noemt, weer te omarmen.

In deze intieme dansvoorstelling reis je mee in de wereld van twee vrouwen. Vanuit hun verdriet pogen ze elkaar te vinden en te ontmoeten. Rauwe en vurige lichamelijkheid wordt afgewisseld met breekbare intimiteit. Het publiek wordt getuige én onderdeel van het pijnlijke onvermogen, maar ook van de immense verbinding die verdriet met zich mee kan brengen.

Wat heeft u beleefd?

Choreograaf Marie Goeminne nodigt u uit om na de voorstelling met haar in gesprek te gaan over rouw en verdriet, de thematiek van de voorstelling. 

"The Lost Art of Grief groeide vanuit een persoonlijke ervaring, waarin ik m'n kindje verloor tijdens een vergevorderde zwangerschap. Voor het eerst in m’n leven ervoer ik met ziel en lijf diep verdriet, rouw. Deze verwonding bracht me naar een nieuwe, onbekende maar ook wonderlijke plek in mezelf. Zoekend naar ingangen om deze ervaring te uiten, te beleven en te integreren werd ik uitgedaagd me op z’n kwetsbaarst te laten zien in deze snelle, succesvolle en heroische wereld. Vanuit deze confrontatie groeide m’n verlangen om de drempel die rondom het uiten van verdriet hangt te verlagen en de schoonheid en diepe regulerende, helende functie zichtbaar te maken."

Credits

concept, choreografie Marie Goeminne i.s.m. de dansers
performance Maaike van de Westeringh, Coline Delgado.
productie Artist Collective Kudde
repetitor Vivianne Rodrigues de Brito
geluidsontwerp Elisa Battistutta

Meer over de makers

Marie Goeminne is choreograaf. Ze maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, filosofie en beeldende kunst. In haar werk laat Marie zich bewegen door onze meest intieme en kwetsbare opgaven en kwaliteiten. Met een uitgesproken sculpturale vormentaal kaart zij thema’s aan waarover men niet makkelijk praat. Marie studeerde aan het EDDC in Arnhem, (European Dance Development Centre, Artez). Zij is gecertificeerd in de Biodynamische Massage Therapie. Haar kennis hierover is van grote invloed op haar denken en werk. Marie werkt onder de vlag van Artist Collective Kudde.

Deze voorstelling is onderdeel van

Dans op Dinsdag

Spraakmakende choreografieën van eigentijdse dansmakers