Foto: Jan Heijer

De Bezoeking

Toneelgroep Het Volk
zo 16 jan 20:30 - 22:00
  • zo 16 jan
    20:30 - 22:00
    Grote Zaal

In een sanatorium bevinden zich twee bejaarde mannen, de patiënten Roest en Harderwijk. Beiden zijn zwak en levensmoe. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken de heren meer met elkaar gemeen te hebben dan men in eerste instantie zou denken.

De patiënten Roest (Wigbolt Kruijver) en Harderwijk (Bert Bunschoten) worden in het sanatorium aanvankelijk alleen bezocht door de moeder van Harderwijk (Minke Kruijver) en de uit Nagorno Karabach afkomstige schoonmaakster (Karlijn Kruijver). Naarmate hun levenseinde nadert worden de herinneringen aan de muziekwereld waarin zij beiden werkzaam waren steeds heviger en koortsiger. Harderwijk was operadirigent en Roest maakte als amateurzanger Mario Rostero furore in buurthuizen en bij braderieën met als enige repertoire het beroemde drinklied uit de opera La Traviata van Verdi.

In DE BEZOEKING graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Figuren uit genoemde opera passeren de revue en geleidelijk beginnen werkelijkheid en fantasie door elkaar te lopen. Roest en Harderwijk en de vrouwelijke bezoekers gaan zo zeer op in het herbeleven van het verhaal van La Traviata dat zij de greep op de realiteit uit het oog verliezen. Zo kan het gebeuren dat in hun beleving het sanatorium plotsklaps verandert in een feestzaal of casino en de toeschouwer in een hartstochtelijke operascène terecht blijkt gekomen.

Het plotseling hervonden enthousiasme van Roest en Harderwijk zorgt voor hilarische en ontroerende momenten en mondt tenslotte uit in een operawaardige apotheose waarmee beide patiënten zingend de laatste acte inluiden.

De tekst gaat een fraai spel aan met werkelijkheid, fictie en het libretto van La Traviata (...) amusante voorstelling (...) zichtbaar speelplezier

Theaterkrant

"Regisseur Minke Kruijver is erin geslaagd om de kenmerkende stijl van Het Volk volledig tot zijn recht te laten komen en er toch nieuwe lagen aan toe te voegen. Ongetwijfeld ook met behulp van Steef de Jong (...) geestige vormgeving (...) geraffineerde liedteksten." Haarlems Dagblad

Credits

spel Wigbolt Kruyver, Bert Bunschoten, Minke Kruyver, Karlijn Kruyver