Antropoceen, de musical

Club Gewalt
wo 26 jan - vr 28 jan

Club Gewalt goes musical. Waarom? Omdat het nodig is.

Dystopisch eco-tainment over hoe de mens de aarde vernietigt

Science made it official. We zijn met de hele aardkloot een nieuw geologisch tijdperk binnengelopen, waarin de mens de grootste invloed op de bovenste aardlaag vormt: het Antropoceen. And we = fucked. Antropoceen, de musical is een musical on steroids die het laatste wapen tegen deze ecologische crisis inzet: de complexiteit verteerbaar maken in een meeslepend epos met liedjes en dansjes.

In een wervelende opening-song waar Walt Disney een puntje aan kan zuigen, bezingt De Mens het prachtige Nederlandse natuurlandschap; de bloembollenvelden, de polders, de afsluitdijk. Maar dan breekt er ineens een dijk door die het prachtige lied ruw verstoort. Het is Oceaan, die de alarmbellen komt luiden: grondstoffen raken uitgeput, klimaten kantelen, volgens de laatste berekeningen zijn binnen acht tot elf jaar de zogenaamde tipping points bereikt en David Attenborough heeft al een film gemaakt die afscheid neemt van onze geliefde Gaia. Met behulp van zijn nieuwe vrienden de Kwallen, zet De Mens zijn schouders eronder en begint te smijten met innovatieve eco-engineering. Maar is het genoeg om een apocalyps te voorkomen? 

New York Times over Club Gewalt, na optreden Biënnale Venetië  
“Their work looks like nothing else on the European stage, and with any luck, an international career beckons.” – Laura Cappelle  

Het performancecollectief gaat de klimaatcrisis te lijf met humor en relativering. Hoopvol? Geen idee. Kunstig? Absoluut.

★★★★ De Volkskrant

Antropoceen, de musical verlost je niet van je klimaatdepressie, maar dat mag de pret niet drukken in dit sterk staaltje ‘eco-tainment'"

"Club Gewalt gooit die musicalwetten omver en haalt de mens uit de schijnwerpers. Zo doet Antropoceen, de musical niet alleen meer recht aan de realiteit van de klimaatcrisis (...), maar laat ook zien dat de wijze waarop we verhalen vertellen niet afdoende is om de ecologische crises van vandaag te kunnen verbeelden." Theaterkrant, keuze van de cricitus

Credits

performance Loulou Hameleers, Robbert Klein, Suzanne Kipping, Gerty Van de Perre, Amir Vahidi, Lucas Schilperoort muziek Amir Vahidi, Robbert Klein regie Sanna Elon Vrij co-regie Marcel Sijm tekst Anne van de Wetering tekstadvies Joachim Robbrecht vertaling Mari Meyer kostuumontwerp Bas Kosters technische coördinatie André Goos geluid Joris van Oosterhout recording, mixing Justin Schellekens mastering Alex Geurink coproductie met O.

Meer over de makers

CLUB GEWALT is een muziek & performance-collectief uit Rotterdam, bestaande uit zes makers en performers, een dramaturg en een zakelijk leider. Ze creëren, componeren, produceren en performen hun eigen voorstellingen, waarbij de muziek altijd het uitgangspunt is. Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial, creëren ze universums waar conventies uit verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: van apocalyptische clubavonden tot R&B-opera’s. Eind 2019 werd Club Gewalt door de New York Times genoemd in de lijst met het beste theater uit Europa.