Foto: Sanja Marušić

(Zigeuner)kind met traan

Likeminds / Giovanni Brand
za 19 feb - zo 20 feb

Giovanni Brand onderzoekt zijn Roma-roots en opent werelden die normaal
gesloten blijven. Een zoektocht vol (voor)oordelen, voorspellende dromen en familieliefde.
Waan je in de wereld van de woonwagenbewoners, maar laat je schoenen bij de deur
staan.

Zijn oma woonde op een woonwagenkamp en sinds kort weet Giovanni dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagenkamp niet mocht bestaan. In zijn zoektocht vraagt Giovanni Brand zich af: als je afstamt van de Roma, mag je je dan ook Roma voelen en noemen, ook al ben je al meer dan tien jaar niet meer op het woonwagenkamp geweest? En klopt het dat je niet welkom bent op dat woonwagenkamp als je uit de kast bent gekomen? En worden Roma op hun beurt door de hele wereld met de nek aangekeken?

Giovanni gaat op een zoektocht naar zijn roots die bol staat van de oordelen en vooroordelen en ervaart de smalle marges van begrip en acceptatie. Hij komt erachter dat oordelen in onze natuur zit, zoals ook het Roma-bloed in hem zit. Je kan het negeren maar het is niet te ontkennen.

“Het is verschrikkelijk.
Dat bloed dat door ons stroomt.
En dat wilde ik haar niet zeggen omdat haar bloed al zo snel kookte.
Ik snapte dat nooit.
Tot las ik over de geschiedenis.
Onze geschiedenis.
En mijn aderen.
Ze leken uit mijn lijf te kloppen.”

Credits

concept, tekst, spel Giovanni Brand
spel Cheryl Moenen
regie Lynn Schutter
kostuum Nightmare disorder
bouw decor Gino Post
lichtontwerp Bogi Bakker
techniek Demi Kortekaas

Meer over de makers

Giovanni Brand is een performer en schrijver, afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een enorme persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. Op het toneel is hij grenzeloos omdat hij gelooft dat er geen grenzen zouden mogen bestaan, in welke vorm dan ook. De donkerte die in zijn werk schuilgaat staat in contrast met de lichtheid die hij als persoon met zich meebrengt. Zowel op het toneel als in zijn leven.