Foto: Sanne Peper

Het leven zelf

Toneelschuur Producties / Loek de Bakker
do 24 feb - za 26 feb

 Casper Vandeputte (winnaar Toneelschrijfprijs 2020) bewerkte het boek van Roelof ten Napel (genomineerd voor de Grote Poëzieprijs en de C. Buddingh’ prijs). Over op de rand staan van het volwassen leven, het zoeken naar verbinding, troost en liefde in allerlei vormen.

Van de ene op de andere dag besluit de talentvolle Amos te stoppen met wedstrijdzwemmen. Niet lang daarna valt hij van zijn studentenflat. Wat overblijft zijn de verhalen van mensen om hem heen. Een romantische werkvakantie in Frankrijk, twee jongens in de duinen, een zolder vol foto’s.

In Het leven zelf komen vier mensen samen in wiens leven Amos een rol speelde. In hun verhalen is Amos steeds aanwezig, soms prominent, soms op de achtergrond. Langzaam tekenen de contouren zich af van een jongen die niet goed weet hoe hij zich aan het leven moet verbinden. Door het delen van herinneringen leren we ook zijn omgeving kennen en wordt zichtbaar hoe het ene leven het andere aanraakt.

Hij toont zich een sterke tekstregisseur. Zoals hij de angst om iets rechtstreeks te benoemen haast ongemerkt naar voren laat halen.

Trouw

"Het zoekende van de personages pakt regisseur Loek de Bakker weer mooi op in een combinatie van taal en muziek. Én door subtiele contacten te suggereren in korte dialoogjes." Trouw

Credits

regie Loek de Bakker
naar de roman van Roelof ten Napel
bewerking Casper Vandeputte
met Sharlee Daantje, Alex Hendrickx, Michael Muller, June Yanez
muziek Hans Vermunt i.s.m. Guy Corneille
decor Janne Sterke
kostuums Rebekka Wörmann
licht Casper Leemhuis
dramaturgisch advies Tjeerd Posthuma

Meer over de makers

Loek de Bakker creëert in zijn voorstellingen hyper-esthetische werelden waarin personages krampachtig op zoek zijn naar houvast en erkenning. In een strakke, beeldende stijl en met een flinke dosis humor, onderzoekt hij menselijk gedrag in al haar extremiteit.

Hij maakte in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling This will end in tears en zijn voorstelling THE VERY TIRED GIRL was te zien op theaterfestival de Parade. In het seizoen 2017/2018 maakte Loek de trailervoorstelling Flikflak bij Het Laagland en regisseerde hij onze jaarlijkse jongerenproductie Starring #21: Dorian Gray, gebaseerd op de beroemde roman van Oscar Wilde.