Der Letzte Holländer

DE OMSTANDERS
vr 18 mrt - za 19 mrt

Stelt u zich voor: een grijs wolkendek, schuimende zeekoppen, een drijvend blikje Unox knakworst en in de verte doemt langzaam het topje van de Rotterdamse Euromast op.

De wereld staat in brand, maar het lijkt nog niet tot iedereen door te dringen. Extinction Rebellion, Greta Thunberg, Rutger Bregman, allemaal kiezen ze een andere manier om hun boodschap aan de wereld te verkondigen. Maar wat is eigenlijk de beste manier? En hoe ver mag je gaan als je de wereld wilt redden?

Het is 2049. Twee jaar geleden braken de dijken door en werd wat eens Nederland was, een uitgestrekte zee. Slechts het topje van de Euromast bleef over, met daarop de laatste Nederlandse vrouw: Brenda.

In Der Letzte Holländer volgen we de Duitse documentairemaker Karsten Schillinger. Met zijn gelijknamige documentaire probeert hij de rest van de wereld wakker te schudden voor het noodlot dat ‘klimaatcrisis’ heet.

Hij portretteert Brenda en haar vergane moederland en is meedogenloos in de schrikbeelden die hij zijn publiek voorschotelt. Niks gaat hem te ver in zijn poging het tij te keren. Zal het hem lukken zijn publiek te overtuigen? En ten koste van wat?

Met Der Letzte Holländer maken DE OMSTANDERS een deconstructie van "de klimaat-boodschap" en richten zich op de vraag hoe je die het beste overbrengt. Een zwarte komedie, een muzikale mockumentary, met als belangrijkste uitgangspunt: heiligt het doel alle middelen?

De Makers Podcast

Dide Vonk spreekt theatercollectief De Omstanders. Zij wonnen in 2020 de pitch bij Werkplaats Walhalla met hun idee voor de Doomsday Musical Der Letzte Holländer. Ze spreken over het maken van een voorstelling en hoe je daarin keuzes maakt. Ook komen er faalverhalen voorbij waar dit keer veel mooie lessen in zitten over de lat te hoog leggen, hulp vragen en hoe je dat eigenlijk precies doet, op je bek gaan. Beluister de podcast hier.

Voor het Applaus | DE OMSTANDERS

Wereldwijde klimaatverandering vangen in ruim een uur muziektheater: DE OMSTANDERS doen een poging met Der Letzte Holländer. Huisdramaturg Tom Helmer gaat in gesprek met regisseur Sanne Smits en actri…

Credits

regie Sanne Smits
spel Jelle Hoekstra, Annelotte van Aarst, Scott Beekhuizen, Sweder de Sitter
kostuumontwerp Hanne Pierrot
decor- en lichtontwerp Scott Robin Jun
techniek Youri Wezenaar
posterontwerp Mees Walter
coaching Anne Maike Mertens