Nacht in Amsterdam

Het Zuidelijk Toneel / &Brakema Producties
wo 1 jun - vr 3 jun

Nacht in… is niet alleen een intrigerende theatervoorstelling over ontmoeten, kwetsbaarheid en het verlangen gehoord te worden, maar ook een spannend experiment dat aangegaan wordt door het gezelschap en de per stad wisselende lokale spelers.

Han, Sarah, Katja en Rosanda uit Amsterdam stonden nog nooit op het podium. Elke avond spelen twee van hen samen met drie professionele acteurs deze gloednieuwe voorstelling van Het Zuidelijk Toneel en &Brakema Producties. Zij nemen het publiek mee op een theatrale reis langs opvallende mensen en ontmoetingen.

Zoals Rik, de hoogbegaafde jongen met de beste cijfers die toch altijd tekortschiet, of Max, de dakloze clown die door het leven gehard is en naarstig op zoek is naar een moment van tederheid en Ida die elke dag naar haar zieke man in het tehuis fietst om voor hem te zorgen en zelfs zijn begrafenisspeech al in orde heeft.

Het resultaat is een speelse, aangrijpende en intieme voorstelling. Uit wat je hoort en ziet komen portretten tevoorschijn van mensen die je nog nooit hebt ontmoet, en die je toch denkt te herkennen. 

Ontmoetingen 

Voor dit project begonnen Het Zuidelijk Toneel en gelauwerd regisseur Liliane Brakema niet met een toneeltekst, maar met het thema ‘ontmoeten’. Aangemoedigd door artistiek leider Piet Menu besloot ze om zich speciaal voor deze voorstelling bloot te stellen aan nieuwe en onverwachte ontmoetingen. Liliane trok de wijken in, sprak mensen aan op pleinen en in cafés en kwam bij mensen thuis. Ze voerde gesprekken met totaal onbekenden over de grote thema's van het leven: verlangen, eenzaamheid, liefde, twijfel, geluk en de dood.  

De reis langs al die levens raakte haar: “Ik spreek uit mijn hart als ik zeg dat het ontmoeten van 42 nieuwe mensen mij een enorm verrijkende ervaring heeft gegeven.” Al het materiaal voor de voorstelling is ontstaan dankzij de gesprekken: de teksten, de ideeën voor de kostuums, en het decor de bewegingen en de muziek. De reis van ontmoeten wordt zelfs doorgezet tijdens de speelreeks: in elke stad doen twee bewoners mee. 

In de media

"De voorstelling is een theatrale reconstructie van al die gesprekken, opgesplitst in drie delen. Waarbij in het eerste deel in sneltreinvaart alle mensen anoniem en wel kort gekarakteriseerd worden. Een omkleedpartij van jewelste voor de drie acteurs, die regelmatig in hun ondergoed staan en uiterst behendig switchen van pruik, pak en toon. (...) Verderop in de voorstelling - krijgen ze gezelschap van twee anderen, afkomstig uit de gemeente waar ze die avond spelen. Brakema: ,,Die lokale mensen nemen iets prachtigs authentieks mee." Brabants Dagblad

Column Liliane Brakema

Toen in maart 2020 de eerste lockdown ons tot bezinning dwong, werd duidelijk wat ik in de voorbije tijd het meest gemist had: De toevallige ontmoeting. Juist ook al voor corona. Op mijn zolderkamer i…

Liliane Brakema laat in deze voorstelling het mooie in de mens zien. Ook al zijn we soms eenzaam, de hunkering naar elkaar overwint

Piet Menu (Het Zuidelijk Toneel)

Samenwerking met Coalitie tegen Eenzaamheid 

Het Zuidelijk Toneel is al enkele jaren lid van de landelijke coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Samen met hen heeft Het Zuidelijk Toneel samenwerking gezocht met lokale coalities tegen eenzaamheid in steden en gemeentes, ook net in plekken waar het gezelschap normaal niet speelt. Met het project Nacht in… hoopt het gezelschap de ontmoeting te bevorderen en het taboe op eenzaamheid te doorbreken en ontmoeting te stimuleren. Naast de voorstelling en het samenwerken met de lokale spelers en gemeentes, worden er randprogramma’s en een per stad wisselende zichtbaarheidsactie opgezet. 

 

Credits

regie Liliane Brakema 
spel Marie Groothof, Toon Kuijpers, Reinier Schimmel, + 2 lokale spelers per voorstelling
lokale spelers Han, Sarah Hogenbirk, Katjavan Hoften, Mohamed Atrar, Rosanda
tekst gebaseerd op 42 ontmoetingen  
dramaturgie Cecile Brommer
artistiek advies Piet Menu
muziekcompositie Thijs van Vuure
decorontwerp Sanne Danz
lichtontwerp Vinny Jones
kostuumontwerp Ilse Vermeulen
regie-assistentie Femke Stasse   
productie Herbert van Sloun, Lena van de Ven 
techniek Emile van Gils, Thomas Maas, Luc Moolenaar
research Femme van den Berg, Sarike Gaillard, Sarah Mulder 
campagnebeeld Max Rijkers   
coproductie van Het Zuidelijk Toneel, &BrakemaProducties
met steun van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Stichting Melanie 
met dank aan Ministerie van VWS, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, alle lokale coalities en meer dan 45 lokale spelers 

 

Meer over de makers

Regisseur Liliane Brakema (1987) zet in haar werk een sterke beeld- of bewegingstaal tegenover een (bestaande) tekst. Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Naast haar jaarlijkse werkzaamheden bij het Noord Nederlands Toneel heeft ze haar eigen gezelschapje &Brakema Producties waarmee ze in 2017 haar eerste toerende productie Face to Face maakte. Ondertussen regisseerde ze bij de grotere huizen bijvoorbeeld Strindberg’s Dodendans bij Theater Freiburg (2017), Menuet bij NTGent (2018), Leonce en Lena van Buchner bij Schauspielhaus Bochum (2019), Agatha van Marguerite Duras bij Matzer (2020/2022). 

Liliane haalt haar inspiratie uit de wereld om zich heen. Zij reisde veel om haar blik te verbreden en de visie op haar eigen maatschappij aan te scherpen en te bevragen. Voor deze voorstelling reist ze door heel Nederland op zoek naar momenten en mogelijkheden om elkaar echt te ontmoeten.