Foto Felix Kops

double bill: Leonora / Anne-Fay's Reaspora

Koen Verheijden & June Yanez / Anne-Fay Kops
Keti Koti
wo 29 jun 20:00 - 21:15
  • wo 29 jun
    20:00 - 21:15
    Grote Zaal

Likeminds in coproductie met Productiehuis Zeelandia - Leonora
In samenwerking met Keti Koti Zeeland

Leonora is een work in progress over dekolonisatie en over de strijdlust van twee vrouwen. De Zeeuwse Angelique ijvert voor een slavernijmonument in Vlissingen – waar een kwart van de bewoners ooit hun inkomsten uit deze handel haalde - maar stuit op onbegrip. Haar verhaal wordt verweven met dat van Leonora die in de 18e eeuw Curaçao ontvlucht en in Zeeland terecht komt. 

Als het schip Maria Elizabeth in november 1732 vanuit Curaçao koers naar Middelburg zet, komt er, tot schrik van de dertienkoppige bemanning, uit de scheepsruimte een tot slaaf gemaakte vrouw tevoorschijn. Haar naam is Leonora. Ze heeft zichzelf die nacht aan boord verstopt om vrij te zijn. Het schip, vol Zeeuwse zeelieden en winstgevende cacao, vaart met vrijheidszoeker Leonora aan boord verder naar de thuishaven in Zeeland.

In deze fragmentarische en muzikale voorstelling verweven regisseur Koen Verheijden en acteur June Yanez de hedendaagse strijd van Angelique met de vraag hoe Leonora’s leven eruitzag. Waarom is ze op dit Zeeuwse schip gestapt? Wie was haar slavenhouder? Wist ze dat ze in Europa in vrijheid zou leven? Waar is ze terecht gekomen in Middelburg? Dit alles voortgestuwd door de begeestering van Angelique.

Anne Fay's Reaspora
(let op: dit gaat om een ingekorte, concertante versie van de originele voorstelling die in seizoen 22-23 te zien is)

Zangeres Anne-Fay reisde de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de transatlantische slavenhandel. Anne-Fay is een gemixte vrouw met een witte huid en een zwarte moeder. Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege?

Credits

Credits Leonora

Regie, tekst en concept Koen Verheijden
Creatie, muziek en uitvoering June Yanez
Kostuums en scenografie Kevin Pieterse
Dramaturgisch advies Naomi Teekens 
Dramaturgie, begeleiding Liet Lenshoek
Productie Marianne Verburg & Tycho Moroney
Techniek Niels 

Met dank aan Het Zeeuws archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum
Met veel dank aan Angelique Duijndam

Credits Anne Fay's Reaspora

Concept Anne-Fay & Felix Kops
Zang en spel Anne-Fay Kops