foto Knelis

Dansclick 24

Mohamed Yusuf Boss / Korzo
di 1 nov 20:30 - 22:00
  • di 1 nov
    20:30 - 22:00
    Grote Zaal - geplaceerd

De Groningense choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss is de winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022. In het succesvolle concept DansClick tourt hij nu door Nederland met zijn multimediale dansvoorstelling Líx. DansClick fungeert al 15 jaar als springplank voor jonge makers.

For English see below

Vanuit de overtuiging dat je geschiedenis niet iets is wat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent choreograaf Mohamed Yusuf Boss zijn bi-culturele achtergrond. Hij keert terug naar de Somalische gemeenschap in Groningen en Emmen waar hij is opgegroeid. Daar gaat hij in gesprek met de oudere en de jongere generatie en met zijn moeder, die de brug is naar de achtergebleven familie in Somalië. Deze ontmoetingen resulteren in LÍX, een multimediale dansvoorstelling waarin Mohamed het gefragmenteerde zelf ontrafelt. Door hiphop en de traditionele Somalische dans Jaandheer te verenigen brengt X_YUSUF_BOSS met LÍX een ode aan de mens die zich niet altijd heel voelt, maar wel degelijk heel is.

Après Danse

Na afloop is er een informele ontmoeting tussen publiek, makers en dansers op toneel, onder het genot van een drankje.   

ENG

An ode to man and the sense of being incomplete. 
Winner of the BNG Bank Prize Mohamed Yusuf Boss explores the fragmented self in Líx. 

The performances are framed by an exhibition in the foyer and the audience has the opportunity to talk to the makers/dancers and enjoy drinks after the performance. The Aprés Danse is an essential part of DansClick, bringing creatives and the public together  to have conversations about dance. DansClick is a unique touring model that brings a new generation of choreographers in contact with a potential dance audience and with programmers from theatres throughout the Netherlands.  

"Hiphop en traditionele Somalische dans worden schaamteloos door elkaar gehusseld, maar vinden elkaar op wonderbaarlijke wijze." - Jos Visscher, DVHN (30 oktober 2021), over LÍX

Meer over de makers

Dansclick
De winnaar van de BNG Bank Dansprijs gaat samen op tournee in het format DansClick. De voorstelling wordt omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje

De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren. DansClick is een uniek tourneemodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland.

X_YUSUF_BOSS
is het huis en platform rondom de Groninger choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Startend vanuit dans slaan we bruggen tussen disciplines én tussen gemeenschappen en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid. Onze werkwijze vertrekt vanuit het hiphop-principe each one teach one, waarbij ieder die bijdraagt aan het collectief leert van elkaar en van het project.