Foto: Casper Koster

De zachte kracht

Simon Heijmans
vr 9 dec en za 10 dec

Een vrolijk melancholische voorstelling over eenzaamheid en vriendschap

Twee mensen hadden elkaar al eerder kunnen kennen, maar hun levens raakten elkaar steeds net niet. Hij trok zich terug. Kwam het afgelopen jaar niet buiten en leefde alleen online. Zij nam de vlucht naar voren, vertrok met grote dromen naar Amerika en komt nu zonder terug. Maar vanaf vandaag is weer alles mogelijk. En anders morgen. 

Samen zijn we alleen

We leven in een individualistische tijd waarin eigen keuzes maken en autonomie wordt gezien als het hoogst haalbare. Er lijkt weinig ruimte voor mensen die minder makkelijk op de voorgrond staan.

De zachte kracht is een voorstelling over hen die kijken naar de wereld, en moeite hebben zich daarmee te verbinden. Eenzaamheid zit in iedereen en kent vele vormen. Je wordt geboren. De navelstreng wordt doorgeknipt. En dat is het dan. Daar sta je dan. We kunnen nooit helemaal terug de baarmoeder in. We kunnen slechts proberen vriendschappen, verbondenheid en liefde te vinden in onszelf en mensen om ons heen.

Podcast: De Zachte Kracht

Simon Heijmans is theater- en podcastmaker. Eind 2018 maakte hij de podcast De brand in het landhuis. De serie ontving in 2019 de BNR Podcast Award en won de DirectorsNL Award in 2020. Zijn nieuwe podcastserie De gestolen schilderijen van Jopie Huisman stond na twee dagen al op nummer 1 van de podcasthitlijst.

In de podcastserie De zachte kracht hoor je de researchgesprekken die Simon had als voorbereiding op de theatervoorstelling. De huidige internet-generatie heeft door de sociale media toch juist alle mogelijkheid om contacten te leggen? Of is het moeilijker geworden? Komt eenzaamheid meer voor of is het iets van alle tijden? Is het voor iedereen hetzelfde? En is er iets aan te doen?

Luister de serie via je favoriete podcastplatform, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Podcastluisteren.nl.

In de pers

Troostend en hoopgevend ★★★★★ Volkskrant

‘De zachte kracht’ is een lieve voorstelling over eenzaamheid ★★★★★ Trouw

Nummer 2 in het lijstje Het Beste Theater van 2020 van Hans Smit in Het Parool

Credits

spel Simon Heijmans, Laurien van Rijswijk
tekst, concept Simon Heijmans
muziek Laurens Joënsen 
dramaturgie Moniek Merkx 
scenografie Nicky Nina de Jong
lichtontwerp Tim van ’t Hof

Meer over de makers

Simon Heijmans (1989) is acteur, schrijver en podcastmaker. Hij studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna speelde hij o.a. bij Het Toneel Speelt, MAAStd, Matzer Theaterproducties en in de muziektheaterproductie WarHorse. Op televisie was hij te zien in gastrollen in o.a. Flikken Maastricht, Tessa en De regels van Floor. Simon is Kompaan van gezelschap Kompagnie Kistemaker en is bij hen te zien in de voorstellingsreeks Missie Márquez. Zelf maakte hij eerder de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Voor altijd duurt een jaar, waarvoor hij ook De Zachte Kracht maakte.