Foto: Sharon Jane D

SISTERS

Likeminds / Sheralynn Adriaansz
Bellevue Lunchtheater
wo 15 feb - zo 12 mrt

SISTERS is een voorstelling over womanhood, over de connectie van vrouwen wereldwijd, over een eeuw aan vrouwenprotesten en over het opheffen van spirituele blokkades. Een voorstelling waarin tijd fluïde is; een verhaal dat in het heden, verleden en in de toekomst speelt. 

Drie actrices van verschillende generaties herontdekken de spirituele kennis die zij geërfd hebben. Zij trekken lijnen door de tijd van verre voorouders naar ongeboren achterkleinkinderen.

Ziva is fotografe. Op een nacht vindt ze op de slaapkamer van haar dochter een oud filmrolletje met foto’s, waarvan de oorsprong onduidelijk is. Verschoten kleuren en beelden; een foto van haar voormoeder, foto’s van een pubermeisje dat lijkt op haar tweejarige dochter, maar ook van totale vreemden. Wat verbindt deze vrouwen met elkaar en door wie zijn ze gefotografeerd?

Maker Sheralynn Adriaansz en schrijver Melissa Knollenburg zijn beide derde generatie vrouwen van families met roots in een voormalige kolonie van Nederland. Samen met regisseur Nita Kersten en acteurs Jatou Sumbunu en Bo Bojoh ontwikkelden ze een voorstelling waarbinnen hun eigen ervaringen en verhalen een plek krijgen.

Nagesprek ihkv Internationale Vrouwendag wo 8 mrt

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd vieren we de maatschappelijke prestaties van vrouwen en vragen we om actie voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Theater Bellevue viert op deze dag de prestaties van twee vrouwen in het bijzonder: Sheralynn Adriaansz en Aminata Caïro.

Na afloop van Sisters, om 13.30u bieden we alle aanwezige bezoekers en andere geïnteresseerden een lunch aan in de ruimte boven Café Smoeshaan. Daarna begint daar om 14.00 uur een live gesprek tussen Sheralynn en Aminata over de stand van hun werk, de vragen waar zij nu mee rondlopen en die zij aan elkaar willen stellen.


Een meerstemmig mozaïek van krachtige vrouwen

NRC

"Een waardevol portret van vrouwen die dezelfde strijd voeren, dwars door de geschiedenis en over landsgrenzen heen" NRC

"Ritmische en ontroerende slotscène" Volkskrant

"Hoe werkt de pijn van een koloniaal verleden door in volgende generaties? In Sisters van Sheralynn Adriaansz wordt dat beeldend en poëtisch voelbaar" Parool

"SISTERS toont de enorme kracht van intergenerationele connecties" Theaterkrant

In de media

"Ik ging graven in mijn eigen verleden, wat moet mijn dochter die nu anderhalf is weten en voelen van mijn verleden? En we vroegen ons af: wat voor voormoeder willen wij zijn voor volgende generaties?" Trouw

Credits

concept Sheralynn Adriaansz
tekst, concept Melissa Knollenburg
spel Sheralynn Adriaansz, Jatou Sumbunu, Bo Bojoh
eindregie Nita Kersten
artistieke begeleiding, dramaturgie Céline Buren
tekstbegeleiding Margriet Dijkema
muziek Scott Beekhuizen
kostuum Jivika Biervliet 
scenografie Marjolijn Brouwer

Meer over de makers

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar. Daarnaast leidt Likeminds met Factory jongeren op tot autonoom theatermaker.

Sheralynn Adriaansz is theatermaker en performer. Met een vleugje humor kijkt ze in haar voorstellingen kritisch naar maatschappelijke kwesties.

Als autodidacte maker volgde ze trajecten bij DEGASTEN, Bijlmer Parktheater, Speeltheater Holland en Likeminds – De Factory. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich verder als theatermaker onder de vleugels van Likeminds.  

Afgelopen februari en maart stond Sheralynn met haar solovoorstelling BEIGE in Nederlandse theaters. Een voorstelling over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar wortels. Sheralynn werd met BEIGE genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs in 2022.