Foto: Isabel van Putten

Op de Barricade van het Hart

Elfie Tromp
vr 31 mrt en za 1 apr

‘Kan ik eigenlijk wel gelukkig zijn als ik zo woedend ben?’ vraagt Elfie Tromp zich af.

In een wereld waar het onrecht nog steeds zo schrijnend is, zoekt Tromp naar manieren om een betere wereld te scheppen, samen met haar publiek. Daardoorheen is een persoonlijker, intiemer verhaal gevlochten van een jonge vrouw die vecht tegen een onrechtvaardige wereld en tegelijkertijd haar persoonlijke geluk moet verdedigen.

Tromp werd bekend als geëngageerde en uitgesproken schrijver en theatermaker wiens genre zich het best laat omschrijven als feministisch punkcabaret; ontregelend, fel en onverwacht humoristisch. 

Ruggengraat van de show vormen de protestsongs die ze met verschillende artiesten schreef, zoals Sven Ratzke en Abel van Gijlswijk (Hang Youth). Op de Barricade van het Hart is Elfie Tromps derde theatervoorstelling.

“Het is frustrerend dat de helft van de zwangere vrouwen in het theater niet meer terugkomt, omdat ze niet rond kunnen komen of niet meer worden gevraagd.” - interview voor Women Inc

"Grote en belangrijke thema’s, die ons allemaal aangaan. Tegelijkertijd, en dat is het knappe, verzandt Tromp nergens in vrijblijvende gemeenplaatsen. Haar woede is altijd persoonlijk gevoed en haar voorstelling dus heel kwetsbaar." Theaterkrant

"Een one-woman show (wel onder begeleiding van een fijne band) waarin ze heel openhartig vertelt over pijn." De Correspondent

 

Podcast

Elfie onderzoekt 'het protestlied anno nu' en werkt daarvoor samen met een keur van artiesten; Sven Ratzke, Abel van Gilswijk van Hang Youth, Eva van Manen, Theo Nijland en Flip Noorman. Deze sessies zijn als podcast terug te luisteren onder de naam Op de Barricade van het Hart.

Meer over de makers

Elfie Tromp studeerde Writing for Performance en werkt sinds haar afstuderen als performer, schrijver, dichter en opiniemaker. Ze maakt muzikaal theater dat op de grens van literatuur, engagement en cabaret ligt.

Ze speelde eerder met haar werk op o.a. Oerol, over het IJ, Lowlands en De Karavaan. Als schrijver publiceerde ze drie romans en een dichtbundel, waarvan Pietà de meest recente is. Ze was o.a. ambassadeur van de Week van het Nederlands in 2021, Zomerdichter in 2020, schreef het jeugdboekenweekgeschenk én het Rotterdams boekenweekgeschenk. 

De media weet Elfie Tromp goed te vinden. Ze is een veelgevraagd opiniemaker en tafelgast. Zo schuift ze regelmatig aan bij o.a. Nieuws BV, Spraakmakers, Dit is M, VPRO Mondo enTaalstaat. Ook schrijft ze regelmatig columns en essays voor o.a. Volkskrant, NRC en Financieel Dagblad.