foto Sjoerd Derine 

Second Life

Shifft - Jasper van Luijk
di 11 apr 20:30
  • di 11 apr
    20:30
    Grote Zaal - geplaceerd

Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen. Ruim veertig jaar later kiest choreograaf van Luijk voor een nieuw perspectief en ensceneert hij het liefdespaar te midden van een dwingend krachtenveld aan beeld, geluid en choreografie. 

For English see below

Met de komst van een cameraman verandert de dynamiek tussen de dansers op het toneel. Het registreren van beweging zet een keten aan reacties in gang en neemt het publiek mee in een parallel vertelling op beeld. De dansers raken verzeild in een zoektocht naar houvast en identiteit waarin hun liefde plaatsmaakt voor egocentrisme. Beiden dansen de rol van hun leven. Maar wanneer het doek valt is er geen weg meer terug. 

Met Second life beweegt van Luijk zich op het snijvlak van toneel en film en vangt hij op een intrigerende wijze een hedendaagse choreografie op beeld. Vanuit welk perspectief kijkt het publiek naar de rol van de cameraman en zijn sturende blik? Hoe verhouden de dansers zich tot elkaar wanneer hun relatie transformeert. Kortom, is het een dansvoorstelling of een film? 

Second Life is een actuele dansvoorstelling over het verlangen naar een nieuwe identiteit; een second life. Een gelaagde voorstelling vormgegeven vanuit verschillende perspectieven. Want hoe onweerstaanbaar is een dubbelleven? 

ENG

'Second life' (inspired by Hans van Manen's Live) is a love duet, danced on stage and recorded by a third performer with a camera. Just as in Live, there is a man behind the camera, only this time his presence disturbs the passionate love duet. Choreographer Jasper van Luijk seeks an answer to the human desire for a digital identity; a better version of ourselves. 'Second Life is a choreography about a digital double life, an online reality that overshadows and takes over our existence. The performance shows the perspective of a voyeur who manipulates reality and presents it as a new reality. What is still real?

Credits

concept, choreografie Jasper van Luijk i.s.m. dansers 
concept, dramaturgie Isabel Meloen 
dans Carolina Mancuso, Jeroen Janssen