foto Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

The Making of Soros the Musical

Mugmetdegoudentand
wo 19 apr - wo 26 apr

The Making of Soros the Musical is een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt.

Een vrolijke poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het (mogelijk) goede. En het kwade. Of allebei tegelijk. Waarbij in ieder geval af en toe iemand vol overgave in zingen uitbarst. Deze politieke activist met meer geld dan hij kan tellen wil de wereld veranderen, maar zijn goede bedoelingen worden niet door iedereen begrepen. Moet hij aan het kruis? Leer de redder van de mensheid en zijn vijanden kennen.

"Ik wilde een voorstelling maken over George Soros, één van de grootste filantropen van onze tijd die vaak als antisemitische trekpop wordt afgebeeld. Toen zei een collega: wat is een filantroop ook alweer? En een andere collega zei: ‘O ja Soros, antisemitisme, kapitalisme,…zucht, dat klinkt best saai.’ En iemand anders zei: ‘Je wilde toch graag komedies maken?’ Ik zei: ‘Maar het wordt een musical, hè. Het wordt natuurlijk niet saai, of elitair of onbegrijpelijk, het wordt een musical. Of liever: The Making Of. The Making of Soros the Musical. Nou hou ik zelf niet echt van musical. Maar ik vind het altijd wel leuk als iemand plotseling in zingen uitbarst. Er zitten dus een paar lekkere liedjes in. Om het leuk te houden. Want als ik zeg: 'deze voorstelling gaat over zelfreflectie' of zoiets, dan zou ik zelf ook zuchterig worden." Lineke Rijxman

Credits

spel Lineke Rijxman, Vincent van der Valk, Jasper Stoop
concept, script Lineke Rijxman

Meer over de makers

mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams cultureel collectief dat al meer dan vijfendertig jaar succesvol theater en af en toe televisie maakt. De groep maakt nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’. Het artistieke team van mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters.

De mug is bekend van o.a. de televisieseries Hertenkamp, TV7 en Koppensnellers, van de podcast De 100 vrouwen van Marcel en van de theatervoorstellingen; Rijsen & Rooxman, De Dikke Muiz & Sjors, Margreet heeft de groep verlaten, Happy Hour, Smoeder, Buik, Quality Time en Kunsthart