foto Nichon Glerum

The Making of Soros the Musical

Mugmetdegoudentand
de laatste Mug productie
wo 19 apr - za 10 jun

The Making of Soros the Musical is een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt.

Een vrolijke poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het (mogelijk) goede. En het kwade. Of allebei tegelijk. Waarbij in ieder geval af en toe iemand vol overgave in zingen uitbarst. Deze politieke activist met meer geld dan hij kan tellen wil de wereld veranderen, maar zijn goede bedoelingen worden niet door iedereen begrepen. Moet hij aan het kruis? Leer de redder van de mensheid en zijn vijanden kennen.

"Ik wilde een voorstelling maken over George Soros, één van de grootste filantropen van onze tijd die vaak als antisemitische trekpop wordt afgebeeld. Toen zei een collega: wat is een filantroop ook alweer? En een andere collega zei: ‘O ja Soros, antisemitisme, kapitalisme,…zucht, dat klinkt best saai.’ En iemand anders zei: ‘Je wilde toch graag komedies maken?’ Ik zei: ‘Maar het wordt een musical, hè. Het wordt natuurlijk niet saai, of elitair of onbegrijpelijk, het wordt een musical. Of liever: The Making Of. The Making of Soros the Musical. Nou hou ik zelf niet echt van musical. Maar ik vind het altijd wel leuk als iemand plotseling in zingen uitbarst. Er zitten dus een paar lekkere liedjes in. Om het leuk te houden. Want als ik zeg: 'deze voorstelling gaat over zelfreflectie' of zoiets, dan zou ik zelf ook zuchterig worden." Lineke Rijxman


The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van De Mug. Na 38 jaar houdt deze spraakmakende groep aan het einde van dit seizoen op te bestaan. 

Tot nu. Mugmetdegoudentand viert afscheid 

Onder de titel Tot nu viert mugmetdegoudentand haar afscheid op zaterdag 10 en zondag 11 juni in Theater Bellevue en in het Mug repetitielokaal in Amsterdam. Mugmetdegoudentand maakte in de afgelopen 38 jaar nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschreef onder het motto: Het is nu. Op 10 en 11 juni valt nu definitief het doek voor de Mug.

Tijdens dit weekend is in Theater Bellevue een extra voorstelling te zien van The Making of Soros the Musical en een openbare lezing van Rood-Politiek-Correct-Kapje, een toneelstuk in wording van Joan Nederlof. Bovendien presenteert Marcel Musters in het repetitielokaal van de Mug een speciale uitzending van zijn populaire mug podcast De 100 vrouwen van Marcel met 38 fans van de Mug. 

In het kantoor en repetitieruimte van de Mug op het WG Plein in Amsterdam is er op zaterdag 10 juni een garage sale van theaterattributen, zoals kostuums en rekwisieten. Plus een groot aantal kantoorspullen, dvd’s, boeken en andere mug memorabilia. 

Meer informatie: www.mugmetdegoudentand.nl

De Mug neemt waardig afscheid met voorstelling over Soros

★★★★ Telegraaf

"Een ingenieuze voorstelling" ★★★★ Volkskrant

"Wat een fantastische, intrigerende en ook nog geestige voorstelling is het geworden" Theaterkrant

"Zo graaft en prikkelt de Mug met deze voorstelling als vanouds. We gaan dat stekende en zoemende insect nog missen" Parool

"De mug laat met deze maffe en hilarische musical opnieuw zien hoe belangrijk hun boodschap is en hoe verfrissend hun visie op theater is."★★★★★ 8weekly

Credits

spel Lineke Rijxman, Vincent van der Valk, Jasper Stoop
concept, script Lineke Rijxman

Meer over de makers

mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams cultureel collectief dat al meer dan vijfendertig jaar succesvol theater en af en toe televisie maakt. De groep maakt nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’. Het artistieke team van mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters.

De mug is bekend van o.a. de televisieseries Hertenkamp, TV7 en Koppensnellers, van de podcast De 100 vrouwen van Marcel en van de theatervoorstellingen; Rijsen & Rooxman, De Dikke Muiz & Sjors, Margreet heeft de groep verlaten, Happy Hour, Smoeder, Buik, Quality Time en Kunsthart