Foto: Kéhmor Statia

Kibra Silensio

Ritzah Statia / RIGHTABOUTNOW INC.
NEDERLANDS THEATER FESTIVAL | NOMINATIE BNG BANK THEATERPRIJS
vr 9 sep en za 10 sep

Kibra Silensio ('doorbreek de stilte') is een theatrale en muzikale zoektocht van choreografe Ritzah Statia naar ervaringen en belevenissen van Caribische jongeren. 

Kibra Silensio is een solo voorstelling over 'de confidential files' die wij in onze hersenen bewaren. Waarom onderdrukken wij bepaalde ervaringen? Hoe dealt de nieuwe jonge Caribische generatie met moeilijke en traumatische belevenissen? Vooral in een community waar je opgroeit met de “omdat ik het zeg” en “suck it up” attitude. Een dynamische en muzikale voorstelling over Ritzah’s zoektocht naar haar 'database'.

Ritzah Statia is een fysiek theatermaker, urban danser, mimer en spokenword performer, die vanuit urban bronnen haar makersignatuur heeft ontwikkeld. Deze bronnen zijn voornamelijk de afro-Caribische cultuur en de hip-hop cultuur, haar Antilliaanse achtergrond en de zwarte vrouw. Zij is een van de makers-in-residence van RIGHTABOUTNOW INC.

Uit het juryrapport

In Kibra Silensio confronteert Ritzah Statia op indringende wijze het publiek met de uitdagingen van haar generatie. De thema’s: mentale gezondheid, eigenwaarde en intimiteit worden verrassend en indringend gebracht.

De emotionele rijkdom die Statia in haar spel aan de dag legt is verpletterend

Theaterkrant

"Als ze aan het eind van de track haar ogen weer opslaat, onzeker maar ook defiant­, stokt de adem in je keel." Theaterkrant

Credits

concept, uitvoering Ritzah Statia
begeleiding Dwayne Toemmere, Marjorie Boston
eindregie Kaja van Bruggen, Maarten van Hinte
techniek Sem ten Haaf
lichtontwerp Vincent Romijn, Sem ten Haaf
sounddesign Sem ten Haaf, DJ Jasmine Perez
decorontwerp Ritzah Statia
kostuum Ritzah Statia
productie Vanessa Lagadeau, Alleryn Beaulieu, Patrick Karijowidjodjo