Bellevue Late Night: Spoken Word

Mensen Zeggen Dingen x Poetry Circle
za 11 feb 22:30 - zo 12 feb 01:00
  • za 11 feb
    -
    zo 12 feb
    Vanaf 22:30
    Klein Bellevue

Mensen zeggen dingen en voor die mensen is er een podium

Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat deze mensen doen. Dingen uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Spoken word is zo oud als de dichtkunst zelf - het ritme, de performance, de artiesten en hun woorden zijn veranderd. Ze hebben iets te zeggen. 

Voor Bellevue Late Night Spoken nodigen Mensen Zeggen Dingen en Poetry Circle Spoken Word artiesten uit die opvallen. Die de pennen en de tongen hebben geslepen. Verwacht poëzie, poetry slam, proza en punchlines. Verwacht je mond vol tanden en tot je traanbuizen geroerd. Host van de avond is ook dit keer Robbie Wallin (man van de buurt)

Line-up

Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar en schrijver, woont en werkt in Antwerpen. In 2020 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van DeBuren en in 2022 voor het Slow Writing Lab. Via beeld en taal onderzoekt ze voornamelijk de relatie tussen het aan- en afwezige. Haar werk verscheen al eerder in DW B, Kluger Hans, Deus Ex Machina, rekto:verso en Tim magazine in de vorm van poëzie, illustratie, video en horoscoop.

Sunni Lamin Barrow (24) uit Gambia is een opkomende naam in het Nederlandse poëziecircuit. Na jonge jaren optreden als spoken word-artiest, verkent hij nu nieuwe theatrale hybriden in zijn artistieke carrière.

Moze Naél manoeuvreert langs spoken word, poëzie en muziek. Woorden die diep door  huidlagen snijden, zinnen die emoties doorklieven en melodieën die je meevoeren naar plekken waar je nooit bent geweest. Moze Naél vind je tussen de regels, voorbij genres. Zwevend tussen nostalgie en melancholie creëert Moze Naél een plek waar klanken, woorden, zinnen en emoties dieper in je nestelen dan ooit. Hij heeft een stem als iedereen, maar niet zoals ieder ander. Scherpe kartelranden rondom woorden, gevormd door wat hij hoorde, zag en voelde. Zijn stem zacht en rauw. Woorden teder en meedogenloos. Klanken kalmerend en scherp. Moze Naél neemt je mee in een wereld waar je oog in oog komt te staan met al jouw tegenstrijdigheden. Moze Naél is meer dan een aaneenschakeling van persoonlijke gegevens, een opsomming van publicaties en prijzen, meer dan een reeks van zijn, kunnen en willen. Door te laveren tussen samen zijn en alleen leerde Moze Naél dat de juiste snaar raken het enige is wat er toe doet.

Rachel Rumai Diaz is schrijver, dichter, en performance artist. Ze is werkzaam bij Stem op een Vrouw en oprichter van literaire platform voor intersectioneel feminisme Zus ‘n Zo. In 2020 is zij uitgeroepen door het NRC Handelsblad tot een van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en Nederlandstalig België. Middels haar werk gaat Rachel op zoek naar verbinding tussen kunst en activisme, zowel op het podium als achter de schermen zet zij zich in om bewustzijn te creëren en meer ruimte te maken voor ongehoorde stemmen. Vanwege haar Afro-Latijns Amerikaanse en Caribische achtergrond heeft ze een ruime visie op de maatschappij en is ze vooral geïnteresseerd in projecten rondom erfgoed, identiteit, intersectioneel feminisme en transculturele kunst.

Tijdelijke Toon (Charley) is een dichter uit de Amsterdamse underground. Met humor en poëzie probeert hij de wereld net iets minder kut te maken. Hij trad op bij vele festivals, van de kleintjes (op zonne-energie) tot Lowlands, was te vinden in Paradiso maar ook dat zaaltje in die straat waar je nooit komt. Met 2 vrienden won hij een theaterfestival (Amsterdam Fringe) en elke maand organiseert hij 2 poëzie avonden. Hij heeft enige affiniteit met het concept bijwoordelijke bepaling!

Zeinab El Bouni (1990) debuteerde in 2018 met En ze leefde nog bij uitgeverij Rorschach, samen met 5 andere dichters. In 2021 was zij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de kunst. In alles wat ze doet en schrijft, probeert ze over te brengen dat kiezen voor het onbekende er ook mag zijn. Want, ziet ze, is het juist het onbekende van een ander dat mensen met elkaar kan verbinden. Haar teksten hebben een diepere laag die je enkel voelt als je goed luistert.

Zeinab is geboren in Nederland en in Marokko opgegroeid tot haar zevende levensjaar. Dat maakt Nederlands haar tweede taal. Ze koestert een liefde voor Arabische poëzie, en haar dromen vinden plaats in haar ouderlijk huis in Casablanca. Zij heeft haar passie gevonden in verhalen die jarenlang doorverteld worden.

Open Mic
Aan het begin van het programma zal er een Open Mic raffle zijn voor voor leden van Poetry Circle en van leden van de Bellevue Junior Schrijvers 22-23. Als de naam van een maker uit de hoge hoed getrokken wordt door Robbie Wallin mag de gelukkige een tekst van twee minuten delen. Kom ook deze nieuwe makers toejuichen op deze mooie avond!

 

Credits

programma Teddy Tops, Mahat Arab, Nicole Kaandorp en Houda Bibouda 
host Robbie Wallin 

Meer over de makers

Mensen Zeggen Dingen is een platform voor poëzie en performance, een karavaan van jonge mensen die pen en microfoon hanteren! Ze halen voor het spoken word spektakel de meest spraakmakende sprekers naar verschillende locaties in Nederland en België.

Poetry Circle biedt beginnende spoken word-artiesten en woordkunstenaars een talentontwikkelingstraject in 7 verschillende steden. Tijdens dit traject scherpen de deelnemers hun schrijfvaardigheden aan en krijgen ze de kans om verschillende podia te betreden, om zo eveneens hun performanceskills te ontwikkelen.