Foto: Ester Gebuis

Masterclass Liedtekst schrijven

AKF / Jurrian van Dongen
di 7 mrt 20:00 - 22:15
  • di 7 mrt
    20:00 - 22:15
    Klein Bellevue

Wat maakt dat een lied werkt in het theater? Hoe herken je een idee en hoe verantwoord je je idee zodat het gaat leven? ‘Verzin een personage, zet dat personage in een concrete situatie, bedenk waar je het personage over vier minuten wil hebben en het lied is eigenlijk al klaar’. Woorden van een van Nederlands grootste tekstdichters.

Maar is dat wel zo eenvoudig als hij doet vermoeden? De zes halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs worden bij het schrijven van het lied geholpen door Jurrian van Dongen. Van zijn hand zijn onder meer klassiekers als ‘De Mooie Dingen’ gezongen door Jenny Arean en ‘Gewoon opnieuw’ vertolkt door Alex Klaasen. 

Over Jurrian van Dongen
Tweemaal won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Hij won de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Hij schreef voor Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Karin Bloemen, Wende Snijders en vele anderen. Bij Het Klokhuis is hij al jaren hofleverancier. Aan een complete generatie nieuwe makers gaf hij schrijfles.

 

AKF Keep an Eye Masterclasses
Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid.

Met de samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

Keep an Eye Foundation
De Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten. Deze getalenteerde muzikanten, kunstenaars, fotografen, kleinkunstenaars, circusartiesten, ontwerpers en filmmakers krijgen dankzij verschillende beurzen, prijzen, shows en festivals de kans om hun talent te ontwikkelen, nieuwe mogelijkheden te creëren en bovenal hun creatieve dromen te verwezenlijken. Keep an Eye streeft verder naar uitwisseling tussen de verschillende disciplines en opleidingen. Dit om het werk van de studenten eens in een ander perspectief te zien.

Credits

Foto: Ester Gebuis