Acts of Citizenship: hoe nu verder?

Via Berlin
za 21 jan en zo 22 jan

Aan tafel met Via Berlin

Een verdiepend programma bij de muziektheatervoorstelling Acts of Citizenship van Via Berlin & Berlage Saxophone Quartet. Hier onderzoeken en ervaren we met gasten en live muziek (door Emre Varlik) de thematiek rond de voorstelling.

Vorig jaar deed Dagmar Slagmolen (Via Berlin) een onderzoek i.s.m Matthijs Rooduijn en Debby Gerritsen (Universiteit van Amsterdam) rondom empathie en tolerantie. De resultaten worden tijdens dit voorprogramma met u gedeeld. We nodigen u van harte uit voor een smakelijk en verdiepend voorprogramma, gehost door Jasper van den Berg.

Na afloop van het voorprogramma kunt u door naar de theaterzaal om de voorstelling en het nagesprek te beleven. Vergeet hiervoor geen losse kaartjes te kopen!

Programma

zaterdag 21 januari - met diner - 18.00 t/m 20.00 uur
te gast: Dilara Bilgic (journalist bij De Correspondent)

zondag 22 januari - met late lunch - 13:30 t/m 15:40 uur
te gast: Marli Huijer (Emeritus Hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit)

Uniek onderzoek

Tijdens dit voorprogramma staat artistiek en wetenschappelijk onderzoek naar empatie en tollerantie centraal. Via Berlin en de Universiteit van Amsterdam hebben in juni 2022 op het Oerol festival, een groot onderzoek uitgevoerd samen met het publiek, rondom empathie en tolerantie. De kernvraag bij het onderzoek was, in hoeverre verschillende boodschappen over tolerantie en empathie van invloed zijn op opvattingen over allerlei verschillende groepen.

Een uniek onderzoek omdat ze wetenschap en theater op een nooit eerder vertoonde manier met elkaar hebben laten versmelten. Als samenwerkingsverband van onderzoekers, studenten, acteurs, muzikanten, schrijvers, sound-designers en vele anderen, hebben we een ‘theaterexperiment’ ontworpen waarin we het publiek volledig hebben ondergedompeld in een fictief conflict aan onze grens. 3500 live participanten gingen door de onderzoeksinstallatie en gaven toestemming om hun data te verwerken en te laten analyseren. Het onderzoek is bijna afgerond en de voorstelling trekt met prachtige reacties door de Nederlandse theaters.

Hoe nu verder?!

Wat zijn de resultaten van het onderzoek en vooral wat nu? Wat gaan we verder met de opgedane kennis en met de complexiteit rondom migratie doen? Daarover gaan we in gesprek met live gasten, live muziek, verrukkelijk eten (veganistisch en vegetarisch) en natuurlijk met u. Alle opgedane kennis, met input van onderzoekers, kunstenaars en u verwerken we in een publicatie die na afloop van onze reeks met het brede publiek gedeeld zal worden. 

Onderdeel van de voorstelling: Acts of Citizenship