Zelensky hier

De Theatertroep, Patrick Nederkoorn, Arjen Arnoldussen
wo 31 mei - vr 31 mei

‘Toet.’ Het is Oekraïens voor ‘Hier.’ ‘Wij zijn hier.’ Dat zei president Volodomyr Zelensky daags na de inval door de Russen in een filmpje op zijn telefoon. ‘De president is hier, onze strijdkrachten zijn hier, de burgers zijn hier.’ ‘Toet.’

 

Zelensky hier is een nieuwe én de eerste voorstelling over het leven van Zelensky die voordat hij president van Oekraïne werd, acteur, auteur en komiek was. De Theatertroep, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega. Hij was komiek, tv-kok, de stem van Beertje Paddington, kandidaat bij Dancing with the Stars en acteur in een serie waarin hij iemand speelt die president van Oekraïne wordt.

Op basis van speeches, interviews, liedjes van Zelensky’s cabaretgroep Kvartal 95 en nieuwe scènes van fictieve ontmoetingen tussen de spilfiguren van dit verhaal, tonen we de mens achter de politicus. De Theatertroep is hier. Jij bent hier en samen zoeken we in deze komische vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon uit wat die oorlog daar betekent voor ons hier.

Recensie

"Voor een onderwerp zo serieus als de Russisch-Oekraïense oorlog heeft Zelensky hier een opvallend lichte toon." ●●● NRC

"Afzonderlijke scènes zijn weliswaar soms ontroerend, grappig of raak (...)" ★★★ De Volkskrant

"Zes Zelensky's ontleden de man achter de legertrui die opklom van komiek tot president." Trouw

"Patrick Duijtshoff was te gast in het radioprogramma" Langs de Lijn op Radio1

Credits

tekst Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen
concept Patrick Nederkoorn, Arjen Arnoldussen en De Theatertroep 
spel Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever

 

Meer over de makers

De Theatertroep is een collectief van zes toneelspelers dat zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het herintroduceren en heruitvinden van de Vaudeville-theatervorm. Vaudeville komt van voix de ville in de betekenis van: ‘stem van het volk’. Het is sinds oudsher een doorlopend programma van korte actuele voorstellingen dat verschillende kunstdiscipline’s integreert. De naam vat samen wat de Theatertroep wil: een kunstbeleving aanbieden die voor iedereen toegankelijk is en die verder reikt dan een specifieke voorstelling, dan een boodschap of moraal, dan zuiver technisch vernuft.

Patrick Nederkoorn (1983) is politicoloog en cabaretier. Hij schrijft voor het radioprogramma Spijkers met Koppen en speelt voorstellingen in Nederland en Duitsland. Hij werd eerder genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en won de Annie M.G. Schmidtprijs.
 
Arjen Arnoldussen (1980) is historicus en theatermaker. Hij schrijft en regisseert voorstellingen en is freelance theaterdocent. Daarnaast geeft hij als gastdocent les aan o.a. de Universiteit van Amsterdam.