Foto: Bowie Verschuuren

BAAAAAA

Circus Treurdier
REPRISE
wo 31 jan - zo 4 feb

Bent u ook zo’n bescheiden snuiter? Iemand die zich niet graag opdringt en liever in de luwte blijft? Wordt u links en rechts ingehaald door schreeuwlelijken die eigenlijk niets kunnen, maar het dankzij hun grote mond toch ver schoppen? Of bent u juist geboren voor de voorgrond? Zo’n van nature aanwezige blaat-aap, die nooit een blad voor de mond neemt? Dan is BAAAAAA iets voor u!

De eigenzinnige muziektheatermakers van Circus Treurdier zijn terug in het theater met de bejubelde voorstelling BAAAAAA. Virtuoos muziektheater over de balans tussen jezelf overschreeuwen en jezelf laten ondersneeuwen. BAAAAAA is een muzikale en bitter-komische voorstelling over een bescheiden mens in een zeer mondige wereld. Over blaaskaken en binnenvetters, roeptoeters en muurbloempjes. Met een goedgebekt koor, praatgrage personages en een buitengewoon moeizame manier van communiceren. BAAAAAA maakte deel uit van de Officiële Juryselectie 2022 en Jan-Paul Buijs pakte een nominatie voor de Louis d’Or. Slotlied ‘Goddank’ is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2022 voor beste theaterlied.

De extreem bescheiden hoofdpersoon Guido van Veen is een achtergrondfiguur. Hij voelt zich niet geroepen om te roepen en blijft liever zwijgzaam aan de zijlijn staan. Guido wordt omringd door luidruchtige types die er steeds weer met de hoofdprijs vandoor gaan. Zoals de zeer aanwezige John, die zichzelf graag hoort praten, over ieder onderwerp een uitgesproken mening heeft en daarmee vrouwen en mannen om zijn vinger windt. Overtuigd van zijn eigen bescheidenheid wacht Guido op de dag dat zijn superieure levenshouding beloond zal worden. Lukt het Guido om zijn aartsrivaal af te troeven en er met de vrouw van zijn leven vandoor te gaan? 

Nagesprek 2 feb

Na afloop van de voorstelling ben je welkom om in de grote zaal na te praten met de acteurs Jan-Paul Buijs en Sam van Hulst. Het gesprek wordt geleid door Max Pickkers

Pay What You Can (betaal naar draagkracht)

Bij een van de voorstellingen van deze titel kun je zelf de toegangsprijs kiezen die bij jou past. Als je kaartjes koopt kies je bij de prijssoort de prijs die jij kan missen. Dit kan lager zijn dan de standaardprijs, maar ook hoger. Kun je het goed missen en betaal je iets meer, dan maak je het mogelijk dat iemand anders minder betaalt. Je hoeft geen pas aan te schaffen of een speciale route te volgen. Je zit dus nergens aan vast. Behalve aan een mooie avond in ons theater.

Een ingenieus spiegelpaleis: vernuftig en verrassend, en even scherpzinnig als hilarisch.

★★★★ De Volkskrant

Credits

tekst en muziek Jan-Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen
spel en zang Jan-Paul Buijs, Peter van Rooijen, Sophie Höppener, Roos van Erkel, Sam van Hulst
composities en arrangementen Arthur Wagenaar
decor Janne Sterke
kostuums Nedda Nagel
lichtontwerp Stefan Dijkman
techniek Ramses Nieuwenhuizen
eindregie Titus Tiel Groenestege
productie Lena Meijer
publiciteit Lonneke van Eden / Bureau tamtam
zakelijke leiding Tamara Keasberry / Bureau tamtam
foto Hans Boddeke
grafisch ontwerp Joost de Haas
scènefoto’s Bowie Verschuuren

Meer over de makers

Jan-Paul Buijs, Ellen Parren en Peter van Rooijen schreven deze nieuwe muziektheatertekst, inclusief nieuwe songs. Het muzikale acteursensemble bestaat uit Jan-Paul Buijs, Peter van Rooijen, Sophie Höppener, Roos van Erkel en Sam van Hulst. De cast vormt tevens een vijfkoppig koor. Decor wordt, zoals altijd bij de Treurdieren, ontworpen door Janne Sterke. Muzikale leiding is in handen van Arthur Wagenaar (Susies Haarlok) en de eindregie is in handen van Orkater-coryfee Titus Tiel Groenestege

Circus Treurdier
is een Amsterdams makers-collectief, dat naast muziektheater ook televisie- en filmproducties maakt, zoals de VPRO televisieserie TreurTeeVee (twee nominaties voor een Gouden Kalf 2020). Het gezelschap staat voor absurd, filosofisch en muzikaal theater (of film) met een maatschappijkritische ondertoon en een flinke dosis (bittere) humor. 
BAAAAAA werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2022 en Jan-Paul Buijs pakte een nominatie voor de Louis d’Or.