Foto: Vincent van Woerkom

De kwestie Sjostakovitsj

Dick van den Toorn, René Groothof, Yari van der Linden / BEER muziektheater
vr 9 feb en za 10 feb

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat?

 Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?  De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De Boodschapper, De Nazi en de Kapper en De Reiziger.

Recensie

"De vele muzikale fragmenten die door de hele voorstelling verstrooid langskomen vormen de beste illustratie van de muzikale eloquentie van zijn composities: (...) om maar binnen het jargon te blijven." Theaterkrant

"Yari van der Linden, half zo jong als zijn collega’s, slaat als jeugdige, gretige verteller een brug naar het publiek en het nu." ★★★ De Volkskrant

Credits

spel René Groothof, Dick van den ToornYari van der Linden
regie Aike Dirkzwager
script Helmert Woudenberg
vormgeving Rogier Willems
geluidsconcept Felix Ruiter 
productie BEER muziektheater

Meer over de makers

Onder de naam BEER muziektheater werken regisseur Aike Dirkzwager, acteur René Groothof, vormgever Rogier Willems en zakelijk leider Arjen Berendse tweejaarlijks aan een nieuwe voorstelling.
BEER muziektheater maakt beeldend en inhoudelijk theater waarbij de vorming van de identiteit centraal staat. Op basis van sterke verhalen met psychologische inhoud nemen wij stelling ten aanzien van relevante onderwerpen en vertalen die naar onze tijd. Muziek neemt een essentiële plek in binnen onze producties en hiermee raken we ons publiek in de kern van hun belevingswereld. BEER muziektheater maakt betrokken theater voor jong en oud en waarin humor nooit ontbreekt.

Meer info: www.dekwestiesjostakovitsj.nl