Tamar van den Dop, Denise Aznam, Rick Paul van Mulligen, Yela de Koning
foto Bas de Brouwer

Exit Poll

Max Wind, Joeri Heegstra, Belle van Heerikhuizen / Theater Bellevue / Het Nationale Theater
wo 6 mrt - zo 31 mrt

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor  het bordes. De partij van de langstzittende premier bereidt zich voor op een onvermijdelijke nederlaag. Dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco.

Geïnspireerd door het boek Stad der Zienden van Jose Saramago, schreven Joeri Heegstra en Max Wind een satirisch toneelstuk vol snelle, gevatte dialogen. Als kiezers aangeven dat de huidige politiek hen niet zint; wat gebeurt er dan in die kamertjes waar partijleiders, campagnestrategen, spindoctors en social media-kanonnen zich ophouden? 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. Met een jaarlijkse open call voor schrijvers, roepen we op om  visionaire, invoelbare antwoorden te formuleren op de huidige tijd. Met deze eerste open call nodigden we hen uit om een stuk te schrijven naar aanleiding van de vraag Hoe kun je de samenleving écht veranderen?

Een opvallend humoristische en lekker meeslepende voorstelling

NRC Handelsblad

Credits

regie Belle van Heerikhuizen
tekst Joeri Heegstra, Max Wind 
spel Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen
lichtontwerp Floriaan Ganzevoort 
decorpontwerp Ruben Wijnstok 
kostuumontwerp Daphne de Winkel
compositie muziek Jelle Visser 
dramaturgie Remco van Rijn
assistent dramaturgie Juliette Georges
techniek Desmond Veldhuis en Sjef van de Ven
creatieve producer Annelies Hendrikse

Met dank aan Elmer Repairs 

Exit Poll
is een coproductie van Theater Bellevue en Het Nationale Theater en is het resultaat van de eerste Open Call van Het Nationale Theater en Theater Bellevue waarin de auteur werd gezocht voor een nieuwe tekst van een Lunchtheatervoorstelling.  De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

        

Meer over de makers

Max Wind en Joeri Heegstra studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht. 

Max Wind
 was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Belle van Heerikhuizen is een regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht. Met haar afstu­deer­voor­stel­ling ​een lolita won ze de Ton Lutz Award. In haar voor­stel­lingen behandelt ze donkere thema’s op een lichte, menselijke en invoelbare manier. Belle regisseerde de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Orkater (Wildfire, Het Verdriet van de Zuiderzee, De Meester en Margarita, Alles komt goed, Ilias), Via Rudolphi (Zus van mijn zus), HNTjong (Zus van, Ifigeneia Koningskind), De Toneelmakerij (Meisjes pakken de jongens, Sweet Sixteen, Elephant), Toneelschuur Producties (Ivanov) en Het Nationale Theater (Hebriana).

@theater.bellevue Vandaag naar de stembus, allemaal doen! Maar wat als 80% van de keizers blanco zou stemmen? Die vraag staat centraal in een nieuwe lunchproductie Exit Poll (première 6 maart 2024). Wij ging begin deze maand de straat op met die vraag. Auteurs Max Wind en Heegstra schreven een spiksplinternieuwe tekst van Exit Poll. Belle van Heerikhuizen regisseert. We maken Exit Poll in coproductie met Het Nationale Theater met vier acteurs van het ensemble: Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen 📹 Selman Aqiqi tickets > theaterbellevue.nl/exitpoll @hetnationaletheater #verkiezingen #tweedekamer #stemmen #theaterbellevue #premiere #exitpoll #straatinterviews #hetnationaletheater #fy #fyp ♬ original sound - Theater Bellevue

Samenwerking Het Nationale Theater en Theater Bellevue

Begin 2023 zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een oproep onder schrijvers in Nederland en Vlaanderen, gingen zij op zoek naar de schrijver voor een nieuwe theatervoorstelling. Uit 35 inzendingen verkoos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

"Een ongelooflijk spannende what if waar ik zo nieuwsgierig van werd. Een dystopische of misschien wel utopische politieke satire. Daar heb ik wel zin in. - regisseur Belle van Heerikhuizen

Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater: “Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max en Joeri en Exit Poll. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”