Belle van Heerikhuizen, Max Wind, Joeri Heegstra
foto Benning & Gladkova

Exit Poll

Max Wind, Joeri Heegstra & Belle van Heerikhuizen / Theater Bellevue / Het Nationale Theater
wo 6 mrt - zo 31 mrt

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmakenvoor  het bordes. 

De partij van de langstzittende premier bereidt zich voor op een historische nederlaag en hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen?

Exit Poll
is een scherpe en hilarische wat als? voorstelling. Het democratisch failliet én het democratische potentieel van de westerse wereld wordt blootgeleged. Wat als partijleiders, partijtijgers, spindokters en analisten de wapens uit handen wordt geslagen? Wat gebeurt er dan? Hoe komen we uit de politieke patstelling tussen burger en bestuurders? 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De tekst, geschreven door Joeri Heegstra en Max Wind, kwam tot stand na een open call. De voorstelling wordt gespeeld door Soumaya Ahououi, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen. De regie is in handen van Belle van Heerikhuizen. 

Samenwerking Het Nationale Theater en Theater Bellevue

Begin dit jaar zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen zij op zoek naar de schrijver voor een nieuwe lunchtheaterproductie. Uit 35 inzendingen verkoos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

"Een ongelooflijk spannende what if waar ik zo nieuwsgierig van werd. Een dystopische of misschien wel utopische politieke satire. Daar heb ik wel zin in. - regisseur Belle van Heerikhuizen

Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater: “Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max en Joeri en Exit Poll. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”

Meer over de makers

Max Wind en Joerie Heegstra studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht. 

Max Wind
(1992) was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993) maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Belle van Heerikhuizen (1985) is een regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht. Met haar afstu­deer­voor­stel­ling ​een lolita won ze de Ton Lutz Award. In haar voor­stel­lingen behandelt ze donkere thema’s op een lichte, menselijke en invoelbare manier. Belle regisseerde de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Orkater (Wildfire, Het Verdriet van de Zuiderzee, De Meester en Margarita, Alles komt goed, Ilias), Via Rudolphi (Zus van mijn zus), HNTjong (Zus van, Ifigeneia Koningskind), De Toneelmakerij (Meisjes pakken de jongens, Sweet Sixteen, Elephant), Toneelschuur Producties (Ivanov) en Het Nationale Theater (Hebriana).