Foto: Elzo Bonam

KINGS

RIGHTABOUTNOW INC.
za 20 jan en zo 21 jan

KINGS, het aangrijpende verhaal over de vermoorde LEILA. De bejubelde voorstelling van Made in da Shade komt terug. Nu gemaakt door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC.

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In de theatervoorstelling KINGS stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

Intens theater laat zien dat eerwraak en vrouwenhaat nog lang niet zijn verdwenen.

Theaterkrant

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt. Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken worden de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen gespeeld.

Recensie

"De scenes in de boksring, geschoten als in een rapvideo rond de eeuwwisseling, zijn niettemin schitterend." Het Parool

 

Credits

regie Ritzah Statia, Kaja van Bruggen
spel Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers
script Djamel Bara,
bewerking script Maarten van Hinte
begeleiding Marjorie Boston, Maarten van Hinte
techniek Sem ten Haaf
context en educatie Tomas Leijen
dramaturgie Katja Hieminga
lichtontwerp Ingeborg Slaats
decorontwerp John Lippens, Koen JantzenStaalwolf & Lightning
productie Sterre Nacca
publiciteit Emily Perez
Met dank aan Mestizo Arts Platform

Meer over de makers

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten in Amsterdam. RAN INC. brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater. Als ‘Centre for the urban arts’ gelooft zij in DIVERSITEIT als de krachtigste bron van culturele en artistieke innovatie. RIGHTABOUTNOWINC.COM