foto Sanne Peper

The Last Poet

Nita Kersten / Toneelschuur Producties
do 11 apr - za 13 apr

Voor The Last Poet laat Nita Kersten zich inspireren door het werk van The Last Poets, een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de civil rights movement in de Verenigde Staten. 

Met hun vlijmscherpe, activistische gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dichterschap geherdefinieerd. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen in het geluid van jonge makers van nu. Samen met toneelschrijver Maxine Palit de Jongh duikt Kersten in The Last Poet in de oorsprong van deze kunstvorm. Zij zoomen in op het levensverhaal van één van de Last Poets: Umar Bin Hassan. Na een jeugd in armoede en ongelijkheid, stapte hij op de bus naar New York, waar muziek, poëzie en spoken word zijn roeping zouden worden, zijn kunst, zijn manier om zich uit te spreken. The Last Poet neemt je mee op reis naar de jaren zeventig van Amerika tot nu. Palit de Jongh vereeuwigt hun muzikale nalatenschap en de roman in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst, waarin Kersten haar acteurs laat spelen op het snijvlak van theater, hiphop en spoken word.

Een liefdevol en bevlogen eerbetoon

NRC

The Last Poet is een ambitieuze voorstelling [...] over het leven van een man die het verdient om gevierd te worden als voorbeeld van een kunstenaarschap dat de balans tussen politiek en kunst benadrukt." Theaterkrant

“Uitmuntend fysiek spel” de Volkskrant

"Uitstekende acteurs" 8Weekly

“Sterk vertolkte gedichten” Het Parool

 

Credits

regie Nita Kersten
tekst Maxine Palit de Jongh
met Jonathan Brito, Mike LibanonCarmen van MulierNick Livramento Silva, Kyra Bououargane
Geïnspireerd op collectief The Last Poets en de roman De Laatste Dichters van Christine Otten