Foto: Anne Claire de Breij

En ze maakte een kind

Nita Kersten, Sarah Sluimer, Meral Polat / Orkater
wo 13 dec - zo 14 jan

Regisseur Nita Kersten benaderde schrijver Sarah Sluimer en actrice en zangeres Meral Polat vanuit het verlangen om ruimte te creëren voor het thema moederschap in al haar verscheidenheid. Met de voorstelling En ze maakte een kind geven zij gezamenlijk vorm aan een nieuwe iconische moederrol.

‘Ik wieg mijn stem en veeg het snot van mijn woorden. Heb slapeloze nachten, omdat een lied me wakker houdt’

Een vrouw (Meral Polat) schept de mogelijkheid om het moederschap vorm te geven op haar manier, als kunstenaar en als ritueel. In regie van Nita Kersten ontrafelt zij in de speciaal geschreven tekst van Sarah Sluimer wat moederschap is. Want we hebben de dood tot literatuur gemaakt en het sterven eindeloos weergegeven in de kunsten, maar het krijgen van een kind speelt op het podium nauwelijks een rol. Het geven van leven behoort nog steeds tot het intieme domein, waar moeders wonen en scheppende kunstenaars ver weg van blijven. Terwijl het wel of niet willen of kunnen krijgen van kinderen en het dragen van het zorgen, van generatie op generatie, voor velen een existentiële ervaring is. 

En ze maakte een kind, de verdiepingsavond

19 december 20:00 uur

Moederschap en kunstenaarschap zijn twee grootse thema’s die in onze geschiedenis vaak maar moeizaam samen gingen. Vanuit een diepe wens om meer perspectieven te verzamelen, organiseert Orkater in samenwerking met Theater Bellevue en Stichting Babisko op 19 december En ze maakte een kind, de verdiepingsavond. Een avondvullend programma met live-performance, dans, muziek, spoken word en verdiepende gesprekken, onder leiding van Mahutin Awunou en Nita Kersten. Met o.a. Sarah Sluimer, Babs Gons, Goda Žukauskaitė, Anne-Fay Kops en Mina Etemad. Meral Polat en Anne-Fay Kops zullen de avond muzikaal begeleiden met eigen muziek en composities uit de voorstelling.
Lees meer

Credits

spel, zang, muziek Meral Polat
tekst Sarah Sluimer
regie Nita Kersten
muziek Anne-Fay Kops, Meral Polat
decor- en kostuumontwerp Marjolijn Brouwer
lichtontwerp Stefan Dijkman
techniek Steven Raapis Dingman

Meer over de makers

Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.